De gevolgen van zwartwerken

Zwartwerken gebeurt overal om ons heen en niet alleen in de horeca, op campings of in de tuinbouw. Met zwartwerken wordt bedoeld: het verkrijgen van inkomsten zonder de daarover verschuldigde belasting en premies te betalen. Dit heeft tot gevolg dat de zwartwerker meer geld overhoudt. Hoewel het erg verleidelijk klinkt zitten er wel degelijk risico’s aan zwartwerken verbonden. Afgezien van de risico’s is zwartwerken bij wet verboden en dus strafbaar.

Gevolgen ondernemer
Als het zwart uitbetalen van personeel aan het licht komt, krijgt een werkgever een naheffing van de Belastingdienst en bovendien een boete van €8.000 per medewerker. Let op: niet alleen de directe werkgever is strafbaar, maar als er sprake is van onderaanneming is ook de hoofdwerkgever strafbaar. Sinds 1 oktober 2010 worden fiscale misdrijven bestempeld als ‘justitieel gegeven’ die ondernemers een strafblad kunnen opleveren.

Gevolgen zwartwerker
Als een zwartwerker wordt ontdekt door de Belastingdienst, krijgt hij of zij te maken met een naheffing voor de inkomstenbelasting. Hier bovenop kan een boete tot €4.000 worden opgelegd voor het verzwijgen van inkomsten. Zwartwerkers zijn daarnaast niet verzekerd. Krijg je een (ernstig) ongeluk tijdens het werk dan zit je goed in de nesten. Je moet dan alles uit eigen zak betalen, je bent hier immers niet voor verzekerd. Tot slot heb je, wanneer je zwartwerkt, ook geen recht op een uitkering als je ziek wordt of je werk verliest.

Zwartwerken met uitkering
Wie een uitkering ontvangt, zwartwerkt en uiteindelijk wordt gesnapt heeft een probleem. Het UWV of de gemeente zal een benadelingsbedrag vaststellen en dit bruto terugvorderen. Daarnaast wordt een boete opgelegd, afhankelijk van de hoogte van de verzwegen inkomsten. Wanneer je het bedrag niet kan terugbetalen zul je spaargeld of eigendommen moeten inleveren om aan de vordering te kunnen voldoen. Sommige gemeenten doen ook aangifte bij justitie en starten een strafrechtprocedure. Als de fraude wordt aangetoond krijgt men een strafblad.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Ondernemer / Oprichter Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven is hij serie-ondernemer, mkb-adviseur en betrokken bij innovatieve projecten binnen de juridische wereld. Regelmatig blogt hij over juridische zaken die hij in de praktijk tegenkomt of interessant vindt.

Reageer

8 Reacties op "De gevolgen van zwartwerken"

Ontvang alerts
avatar
Sorteer op:   meest recent | minst recent
Nana
Gast

Ik heb de fiod en de gemeente gewaarschuwd over een hele familie die zwart werken en een uitkering krijgen daar naast verkopen ze elligaal tabak shisha smaak uit duitschland gehaald en in nl verkocht wordt heb de tel nummers gemeld en ongeveer hoelaat vertrekken ze naar de werk. Wordt het iets mee gedaan met dit informatie?

otto
Gast

als je met wit geld een schoonmaakster(bij je thuis) betaald die dat niet opgeeft.ben je dan strafbaar?

gast
Gast

Wat als je een zwartwerker aan hebt genomen voor een klus hem zwart hebt betaald en dan blijkt dat hij de klus niet heeft gedaan mag je dan aangifte doen en wat zijn de consequenties dan voor jezelf

bartra
Gast

en terecht

Victor
Gast

Denk met name het verzekerings gedeelte vind ik altijd wel belangrijk om in zulke gevallen onder de loep te nemen. Als er iets gebeurd kunnen ze zelf er voor opdraaien. Terecht!

SLUIT
CLOSE