Boete bij niet verstrekken energielabel

Al jaren geldt een wettelijke verplichting om bij verkoop of verhuur van een pand een energielabel te overleggen. Deze verplichting vloeit voort uit de Woningwet en is nader beschreven in het Besluit energieprestatie gebouwen. Vanaf 1 juli kunt u een boete krijgen bij het ten onrechte niet verstrekken van dit energielabel. Mr. Frank Dekkers van RWV Advocaten geeft uitleg.

Boete bij niet verstrekken
Tot voorkort bestond er geen sanctie op het niet voldoen aan de verplichting om een energielabel af te geven. Sinds 1 juli 2015 bevat de wet de mogelijkheid van het opleggen van een bestuurlijke boete als ten onrechte geen energielabel wordt verstrekt. Deze boete bedraagt voor een particulier maximaal € 405,-, maar kan bij een rechtspersoon zoals een stichting of B.V., oplopen tot maximaal € 20.250,–.

Bestuurlijke dwangsom
Naast het opleggen van een boete kan ook een dwangsom worden opgelegd om alsnog een energielabel te tonen. In dat geval verdient het aanbeveling om, ter voorkoming van verbeurdverklaring van de dwangsom, alsnog tijdig een energielabel aan te vragen.

Boete bij niet verstrekken energielabelVoorlopig energielabel woningen
Voor woningen ontvangt elke eigenaar een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid die kan worden omgezet in een definitief energielabel. Dit label is gebaseerd op algemene ervaringsregels met betrekking tot de grootte en leeftijd van de woning. Zeker als investeringen zijn gedaan, kan het lonen om een Erkende gecertificeerde energiedeskundige in te schakelen om een gunstiger label te verkrijgen.

Zelf energielabel regelen bij bedrijfsgebouwen
Voor bedrijfsgebouwen geldt geen voorlopig energielabel. Als eigenaar van een bedrijfsgebouw dient u zelf een deskundige in te schakelen die op grond van de kenmerken van het gebouw een energielabel kan afgeven. Dit moet een gekwalificeerde deskundige zijn. Op internet kunt u snel en per regio zoeken naar gekwalificeerde deskundigen.

Let dus op!
Bij verkoop of verhuur dient u dus op te letten dat u beschikt over een geldig energielabel welke u aan de verkoper of de verhuurder kunt overleggen. Zeker bij verhuur en verkoop vanuit een rechtspersoon loopt u het risico op een forse boete.

Over de auteur
Mr. Frank Dekkers is als advocaat verbonden aan RWV Advocaten. Hij is aanvankelijk gespecialiseerd in ondernemingsrecht en insolventierecht. De laatste jaren heeft Frank zich in toenemende mate gespecialiseerd in civiele vastgoedzaken, voornamelijk huurzaken, koop en appartementsrechten. Frank is in het bijzonder gespecialiseerd in vastgoedkwesties die zich voordoen in een faillissementssituatie. Ook is Frank gespecialiseerd in het procesrecht in hoger beroep- en cassatieprocedures.

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts