Gerechtshof: ABN Amro schond zorgplicht

Door tientallen klanten te veel geld te lenen om daarmee te beleggen in een zogenoemde overwaardeconstructie, heeft ABN Amro haar zorgplicht geschonden. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam recent bepaald. De zaak tegen ABN Amro draait om een groep van 38 klanten die in het verleden via een tussenkantoor de overwaarde op hun woningen te gelde hebben gemaakt en met het vrijgekomen geld zijn gaan beleggen. De aangeschafte effecten zijn inmiddels waardeloos geworden.

De boze klanten hebben zich verenigd in de stichting Gedupeerden Overwaardeconstructie W&P, vernoemd naar het inmiddels failliete tussenkantoor Wagner & Partners, dat de omstreden constructie had bedacht en verkocht, schrijft dagblad Telegraaf.

Rechtbank Amsterdam wees de aanklacht in eerste instantie af. De rechtbank was van mening dat ABN Amro slechts betrokken was als financier van het product en zodoende niet verantwoordelijk zou zijn voor het advies van W&P. Eind juni vernietigde het hof Amsterdam in hoger beroep de beslissing van de rechtbank en veroordeelde de bank tot vergoeding van de schade. Volgens het hof had de bank als verstrekker van de financiering zelf moeten toetsen of klanten de maandlasten behorende bij de leningen wel konden dragen.

De volledige uitspraak vind je hier.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts