Nationale ombudsman: Burgers zonder geld ten onrechte gevangen gezet

Mensen die boetes wel wilden betalen, maar niet konden betalen zijn onterecht gevangen gezet. Dit is de conclusie van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in het gister gepubliceerde rapport Gegijzeld door het systeem. De ombudsman onderzocht de praktijk waarbij mensen worden gegijzeld omdat zij een verkeersboete of strafbeschikking niet betalen.

Zorgen
Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), dat boetes int, kan via het Openbaar Ministerie bij de rechter eisen dat mensen die niet betalen, maximaal 15 dagen worden gegijzeld. De gijzeling op zich lost niets op: de boete blijft staan, ook al hebben mensen vastgezeten. Rechters uitten al diverse malen hun zorgen over het gijzelen van mensen vanwege onbetaalde boetes. Ze constateerden dat het in de praktijk vaak gaat om mensen die wel zouden willen betalen, maar het niet kunnen.

Vervolgonderzoek
‘Burgers die hun boetes niet kunnen betalen, mogen niet worden gegijzeld. Mensen met financiële problemen horen niet thuis in de gevangenis vanwege gijzeling’, zegt ombudsman Van Zutphen. Hij geeft aan dat inmiddels stappen zijn gezet waarmee gijzeling wordt voorkomen. Een belangrijke is de mogelijkheid voor burgers om gespreid te kunnen betalen. Deze stappen vormen volgens de ombudsman echter ‘slechts het begin’. In de loop van 2016 zal hij bekijken of de situatie rondom dit soort gijzelingszaken is verbeterd.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

4 Reacties op "Nationale ombudsman: Burgers zonder geld ten onrechte gevangen gezet"

avatar
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
Liesbeth
Gast

Dus als ik geen geld heb kan ik de wet met voeten treden. Natuurlijk wil ik wel betalen maar ja, mijn geld is iedere maand op! 😀

Frederike
Gast

De kleine man met de kleine portemonnee wordt gegijzeld en de grote man man met de grote portemonnee koopt zijn straf weg. Zie o.a. Libor

S.M.Nanhekhan
Gast
In 1984 was werken met Asbest verboden, is uit Belgie gehaald en ik ben gedwongen mee te werken. Door melding te maken bij de medische dienst gestraft, in loonschaal vastgezet. in 2007 hulp gezocht, zag het aankomen dat ik binnen 6maanden in financiele problemen kom. Er was mij hulp beloofd maar niet gehad, met een rechtelijke vonnis dat ik niet gegijzeld mocht worden ben ik vastgezet en beroofd van al mijn eigendommen. De beroving is nog steeds gaande dat ik al jaren geen inkomen hebt. Door de pesterijen 11 maanden in een stal gewoond, door gasafsluiting in het ziekenhuis koolmonoxide,… Read more »
Liesbeth
Gast

Dus de kleine man kan ongestraft de wet overtreden?