Powned mocht beelden Onno Hoes niet uitzenden

Powned heeft onrechtmatig gehandeld jegens de burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Dat heeft de rechter gister bepaald. De omroep had de opnamen van Hoes, die zonder zijn toestemming met een verborgen camera waren gemaakt, niet mogen uitzenden.

Hoes had de procedure aangespannen tegen de man die heimelijk een ontmoeting met Hoes had gefilmd en tegen Powned die de beelden zonder zijn toestemming heeft uitgezonden. Volgens Hoes is met het uitzenden van de heimelijk gemaakte beelden op ongeoorloofde wijze inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer en is zijn eer en goede naam aangetast.

Niet vogelvrij
Naar het voorlopige oordeel van de rechtbank is een burgemeester weliswaar een publieke figuur, maar niet zonder meer vogelvrij – zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon. De rechter oordeelt dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen kon worden blootgelegd met behulp van een verborgen camera. De inbreuk op het privéleven van Hoes was niet gerechtvaardigd.

Powned moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn. Omdat de beelden deels gemanipuleerd zijn uitgezonden, moet Powned de originele beeld- en geluidsopnamen in kopie aan Hoes verstrekken, zodat Hoes dit verder kan onderzoeken.

Voorlopige beslissing
De beslissing van de rechter is een voorlopige beslissing, uitsluitend bedoeld om het treffen van een spoedeisende maatregel mogelijk te maken. Een definitieve beslissing volgt later, nadat de bodemprocedure is afgerond.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

2 Reacties op "Powned mocht beelden Onno Hoes niet uitzenden"

Ontvang alerts
avatar
Sorteer op:   meest recent | minst recent
lois
Gast

is er hier sprake van strafrecht of burgerlijk procesrecht?

Selwyn Donia
Admin

Civiel, zie vonnis.

SLUIT
CLOSE