Schadeberekening na contractbreuk: misgelopen opdrachten tellen niet mee

Een schildersbedrijf sluit een overeenkomst voor het schilderen van een pand. Enkele dagen voordat men wil starten, wordt de opdracht ingetrokken. Het bedrijf claimt dat in de schadeberekening moet worden meegenomen dat zij “indien zij de overeenkomst nooit zou zijn aangegaan” met vijf andere opdrachtgevers veel lucratievere contracten zou hebben gesloten. Die vlieger gaat echter niet op. Het Gerechtshof Den Bosch bepaalde dit op 30 juni 2015.

Het Hof stelt: Er moet een vergelijking worden gemaakt tussen A: de hypothetische situatie waarin eiser zou hebben verkeerd als de overeenkomst zou zijn uitgevoerd en B: de situatie waarin eiser is komen te verkeren nu de overeenkomst niet is uitgevoerd. Niet relevant is de situatie waarin eiser zou hebben verkeerd als de overeenkomst in het geheel niet zou zijn gesloten. Het schildersbedrijf kan zich er dus niet over beklagen dat het, als het die overeenkomst niet zou hebben gesloten, andere opdrachten had kunnen aanvaarden waarmee het een grotere omzet had kunnen realiseren.

mr. Annelies ten Hove

mr. Annelies ten Hove

Advocaat bij TDH Advocaten
Annelies is als advocaat verbonden aan TDH Advocaten in Maastricht en gespecialiseerd in privacyrecht, handels- en distributie kwesties, commerciële contracten en het Intellectuele Eigendom (merken, handelsnamen, modellen, octrooien, domeinnamen, auteursrecht etc.).
mr. Annelies ten Hove
mr. Annelies ten Hove

Recente blogs van mr. Annelies ten Hove (overzicht)

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts