Scheiden zonder rechter, te mooi om waar te zijn

Staatssecretaris Teeven heeft een concept wetsvoorstel “Scheiden zonder rechter” geïntroduceerd. De achterliggende gedachte is mooi, de vraag is echter of het in de praktijk ook mooie resultaten oplevert. Familierecht advocaat Anneloes van Tuijn geeft uitleg.

Ook nu al kunnen echtgenoten, die zich daarvoor in willen zetten, onderling tot goede afspraken komen zonder dat een rechter zich daarin mengt, partijen krijgen doorgaans echter wel de broodnodige juridische informatie van de advocaat die het verzoek indient, vervolgens is het slechts een kwestie van formaliseren via de rechtbank.

Het Wetsvoorstel scheiden zonder rechter sluit de ogen voor het feit dat men in het algemeen niet weet waar hij of zij vanuit juridisch oogpunt staat op het moment van echtscheiding. Daarbij komt dat een veelvoud van dienstverleners, waaronder een groot aantal met (te) weinig kennis van het personen- en familierecht, tegenwoordig “hulp” aanbied bij het maken van afspraken over de gevolgen van een echtscheiding. Ondeskundige hulp brengt partijen alleen maar verder van huis, immers het schept mogelijk onrealistische verwachtingen en leidt tot onhoudbare afspraken, die tot verdere conflicten en escalatie kunnen leiden.

Voordat daar misverstanden over ontstaan, ik denk niet dat de advocatuur minder te doen zal hebben, in tegendeel. Wanneer het wetsvoorstel “Scheiden zonder rechter” doorgang vindt zal naar mijn verwachting een groot aantal procedures volgen om de gevolgen van een slecht geregelde echtscheiding op een later moment alsnog, met de hulp van een gespecialiseerd advocaat, te regelen. Zo worden absoluut geen kosten voorkomen. Ex-echtgenoten zullen mijns inziens juist veel langer blijven hangen in de afwikkeling van de echtscheiding en conflicten lopen verder op.

Gespecialiseerde advocaten kunnen hulp bieden bij het maken van afspraken door de op dat moment tussen echtgenoten geldende rechten en plichten in kaart te brengen en deze toe te lichten. Op basis van die informatie zal men, veel beter, in staat zijn om direct gedegen en voor de toekomst bestendige afspraken te maken. Hierdoor kan het proces van de echtscheiding kan zo sneller worden afgerond ontstaan minder conflicten en partijen kunnen sneller een start maken met hun “nieuwe” leven.

mr. Anneloes van Tuijn

mr. Anneloes van Tuijn

Advocaat en specialist personen-, familie- en huurrecht bij Van Zinnicq Bergmann advocaten
Anneloes van Tuijn studeerde af aan de Universiteit in Tilburg en sloot in 2009 aan bij Van Zinnicq Bergmann advocaten.
mr. Anneloes van Tuijn
mr. Anneloes van Tuijn

Reageer

3 Reacties op "Scheiden zonder rechter, te mooi om waar te zijn"

avatar
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
Peter
Gast

Beste blogschrijver,

Ik ben zelf van mening dat een advocaat inderdaad niet altijd nodig is. Wel vind ik het belangrijk dat er bemiddeld wordt tussen beide partijen in een scheiding. Dit voorkomt conflicten tussen de ouders waardoor er o.a. negatieve effecten kunnen optreden in het leven van het kind.

Een scheiding brengt vaak negatieve effecten mee, maar kan ook tot een goed einde worden gebracht door externe partijen. Zoals hier staat beschreven http://www.allaboutmediation.nl/nl/77_scheiding.htm

Groet,
Peter

Gymnasiast
Gast

”Daarbij komt dat een veelvoud van dienstverleners, waaronder een groot aantal met (te) weinig kennis van het personen- en familierecht, tegenwoordig “hulp” aanbied bij het maken van afspraken over de gevolgen van een echtscheiding.”

*aanbied moet aanbiedt zijn 😉

ScheidingsWijze
Gast

Scheiden zonder advocaat…. Natuurlijk zijn wij als mediator, maar ook scheidingsspecialist ook ervan overtuigd dat deskundige hulp een vereiste is, maar of dat nu altijd een advocaat moet zijn?