Transitievergoeding: een handig beslisschema

Werkgevers zullen vanaf 1 juli 2015 in de meeste gevallen een transitievergoeding moeten betalen bij ontslag van werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn. Ook in het geval van een tijdelijk contract. Mr. Edwin van Jaarsveld geeft uitleg.

Op bovenstaande hoofdregel bestaan nogal wat uitzonderingen en nuances. Er is geen transitievergoeding verplicht in de gevallen dat:

  • de werknemer nog geen 18 jaar is en hij gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werkt;
  • het ontslag verband houdt met het bereiken van de AOW- of pensioen gerechtigde leeftijd;
  • het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  • Indien werkgever in staat van faillissement is verklaard of surseance van betaling is verleend.

Afwijkende regelingen bestaan ook aangaande de hoogte van de transitievergoeding. Zo hebben werknemers die bij ontslag 50 jaar of ouder zijn en tenminste tien jaar in dienst zijn recht op een verhoogde transitievergoeding, welke verhoging niet geldt als de werkgever minder dan 25 werknemers in dienst heeft. Er is zelfs sprake van een verlaagde transitievergoeding indien de werkgever met minder dan 25 werknemers ontslag aanvraagt vanwege bedrijfseconomische redenen.

Door de uitzonderingen en aanpassingen op de hoofdregel(s) kan het lastig te bepalen zijn of in een concreet geval recht bestaat op een transitievergoeding en/of de hoogte daarvan afwijkt van de normale berekeningsgrondslagen. Om gemakkelijker tot een oordeel te komen heeft Ontslagspecialist onderstaand beslisschema vervaardigd. Doe er uw voordeel mee. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

 

 

mr. Edwin van Jaarsveld

mr. Edwin van Jaarsveld

Ik heb ruim 25 jaar ervaring als jurist in het arbeidsrecht, huurrecht en overeenkomstenrecht.
mr. Edwin van Jaarsveld

Recente blogs van mr. Edwin van Jaarsveld (overzicht)

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts