Tweede Kamer: meer disciplinaire maatregelen tegen rechters

De plannen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) tot verruiming van de mogelijkheden om rechters disciplinaire maatregelen op te leggen, lijken de Tweede Kamer niet ver genoeg te gaan. Dit blijkt uit het vorig week gehouden debat in de Tweede Kamer.

Voorstel
De minister wil het mogelijk maken dat een rechter een schriftelijke berisping of disciplinaire maatregel kan worden opgelegd. Daarnaast moeten rechters onvrijwillig kunnen worden overgeplaatst of snel buiten functie worden gesteld. De huidige wet staat alleen ontslag door de Hoge Raad of een waarschuwing toe. Het voorliggende wetsvoorstel van de minister kan rekenen op de instemming van de Raad voor de rechtspraak.

NVvR
De fracties van VVD, PvdA en CDA lieten tijdens het debat weten nog meer instrumenten te willen om maatwerk mogelijk te maken. Daarnaast willen Kamerleden Ard van der Steur (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) het instemmingsrecht van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), de vakbond en beroepsvereniging voor rechters, omzetten in een adviesrecht. Opstelten heeft toegezegd de hiervoor ingediende amendementen voor te leggen aan de Raad van State en NVvR.

Financiële belangen
SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil dat bij de toedelen van rechtszaken aan rechters onder andere wordt gekeken naar de financiële belangen van rechters en hun partners. De minister stelt dat dit al gebeurt. Daarnaast zal de Raad voor de rechtspraak komen met een standpunt over de registratie van die belangen in een openbaar register. De werkgroep ‘integriteit’ buigt zich over het onderwerp en zal de Raad adviseren.

De behandeling van het wetsvoorstel zal na advies van de Raad van State over de ingediende amendementen worden voortgezet.

Bron: Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts