Advocaat-generaal EU-Hof: ‘Bedrijven mogen hoofddoek weigeren’

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat bedrijven medewerkers mogen verbieden om een hoofddoek te dragen. Het verbod moet wel gebaseerd zijn op een bedrijfsreglement waarin staat dat zichtbare politieke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan. Ook moeten bedrijven een goede reden hebben om religieuze neutraliteit uit te willen stralen. De uitspraak is het gevolg van een zaak die was aangespannen door een Belgische moslima die na drie jaar in dienst te zijn bij een beveiligingsbedrijf een hoofddoek wilde dragen en vervolgens werd ontslagen.

Volgens de advocaat-generaal is er geen sprake van discriminatie. De regels van het bedrijf zijn namelijk niet gericht op één bepaalde godsdienst of strekking. Hij erkent dat het indirect discriminerend kan werken, maar als het bedrijf neutraal wil blijven naar klanten toe, kan dat gerechtvaardigd zijn.

Na dit advies is het aan de rechters om zich over deze zaak te buigen en tot een arrest te komen. In de meeste gevallen wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Ondernemer / Oprichter Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven is hij serie-ondernemer, mkb-adviseur en betrokken bij innovatieve projecten binnen de juridische wereld. Regelmatig blogt hij over juridische zaken die hij in de praktijk tegenkomt of interessant vindt.

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts