Een gesprek opnemen, hoe zit dat juridisch?

Wil je een gesprek opnemen met je werkgever, arts of iemand anders om het gesprek nog eens rustig terug te kunnen luisteren of om bewijsmateriaal te verzamelen? Dan is het goed om te weten wat hiervoor de regels zijn. Gelukkig zijn die erg eenvoudig. In deze blog leg ik uit hoe het juridisch nu precies zit met het opnemen van een gesprek.

Opname
Het opnemen van een gesprek waar je zelf deelnemer aan bent is juridisch gezien toegestaan, ook als je het niet van te voren meldt aan de andere partij. Artikel 139a WvSr verbiedt wel het opnemen van gesprekken waar je zelf niet aan deel neemt. Hierop staat een maximale celstraf van zes maanden of een boete van maximaal 19.000 euro (art. 139a lid 1 WvSr).

Openbaar maken
Het openbaar maken van een opgenomen gesprek via Facebook, Twitter of Soundcloud is niet toegestaan. Het openbaar maken zonder toestemming leidt namelijk automatisch tot de schending van iemands privacy. Een partij kan dit met succes aanvechten door zich te beroepen op de geldende privacywetgeving.

Bewijs
Opnames kunnen bij civiele zaken prima als bewijs gebruikt worden, in tegenstelling tot berichten op internetfora waarop te lezen is dat dit niet het geval is. Dit is pertinent onjuist. In een civiele zaak is namelijk al het bewijs toegelaten. Hoe opnames beoordeeld worden is twee.

UWV is geen uitzondering
Het opnemen van een gesprek met bijv. een keuringsarts van UWV is bij wet gewoon toegestaan, ook al doet de site van UWV iets anders vermoeden. Onder het kopje WIA is namelijk het volgende te lezen:

“Wij moeten uw gegevens zo veel mogelijk geheim houden. Ook moeten wij zorgen voor de privacy van de verzekeringsarts en andere betrokkenen. Daarom staan wij het alleen in bijzondere situaties toe dat een gesprek met de verzekeringsarts wordt opgenomen.

Wilt u het gesprek opnemen? Dan kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de verzekeringsarts. Die bekijkt uw verzoek nauwkeurig en bepaalt of het in uw situatie nodig is om het gesprek op te nemen. U mag de geluidsopname alleen voor uzelf gebruiken en in uw eigen privékring laten beluisteren. Het maken van beeldopnamen is niet toegestaan.”

Ondanks bovenstaande vermelding op de website van UWV staat deze organisatie niet boven de wet waardoor het opnemen van een gesprek met een keuringsarts of een andere UWV medewerker dus gewoon is toegestaan, ook zonder verzoek.

Samengevat
Het is toegestaan om een gesprek op te nemen waar je zelf deelnemer aan bent. Het is niet toegestaan om deze audio openbaar te maken. Ben je geen deelnemer en neem je een gesprek op dan maak je je schuldig aan een strafbaar feit. Niet doen!

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Ondernemer / Oprichter Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven is hij serie-ondernemer, mkb-adviseur en betrokken bij innovatieve projecten binnen de juridische wereld. Regelmatig blogt hij over juridische zaken die hij in de praktijk tegenkomt of interessant vindt.

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts