Hoe wordt een advocaat beëdigd?

Om als advocaat te worden beëdigd, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. De meest voor de hand liggende is dat je meester in de rechten moet zijn. Dit betekent dat je met succes een rechtenstudie aan een universiteit in de EU hebt afgerond. Rondde je met succes een rechtenstudie af aan een universiteit buiten de EU, dan moet je eerst een bachelor en master halen aan een Nederlandse universiteit. Ook moet je diploma voldoen aan het Besluit beroepsvereisten advocatuur (civiel effect).

Verzoekschrift
Om beëdigd te worden, moet je een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Hierin verzoek je de rechtbank om je te beëdigen als advocaat. Voldoe je aan alle eisen, dan wordt je uitgenodigd voor de beëdiging. De officier van justitie draagt je tijdens de zitting formeel voor om te worden beëdigd.

De advocateneed
De eed (belofte) luidt:

“Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.”

Deze eed is gebaseerd op de bij keizerlijk decreet uit 1810 door Napoleon voorgeschreven advocateneed.

In de praktijk worden vaak meerdere advocaten tegelijk beëdigd en leest de rechter de eed/belofte voor en vraagt vervolgens of je de eed of de belofte af wilt leggen. In augustus worden traditioneel veel advocaten beëdigd. Dit jaar worden in Amsterdam in augustus maar liefst 144 nieuwe advocaten beëdigd. Een record volgens het Advocatenblad.

Ben je christen, dan kan je de eed afleggen en ben je geen christen dan leg je de belofte af. Je staat op, steekt de wijs- en middelvinger van je rechterhand op en zegt “zo waarlijk helpe mij God almachtig” of je zegt “dat beloof ik”.

En dan ben je advocaat.

En nu?
Ben je eenmaal beëdigd, dan wordt je ingeschreven op het tableau. Je bent volwaardig advocaat, maar gedurende je advocaatstage – in principe drie jaar – onder supervisie van een patroon. Een patroon is een ervaren advocaat die je begeleidt. Dit kan aan de hand van een door de Orde opgestelde checklist best practice patroons en het door de orde uitgegeven portfolio.

Ook moet je de beroepsopleiding advocaten volgen. Op de website van de beroepsopleiding advocaten vind je praktische informatie over de beroepsopleiding, maar ook blogs van advocaat-stagiaires die de beroepsopleiding volgen. De beroepsopleiding is ook actief op Twitter.

mr. Jeroen Veldhuis

mr. Jeroen Veldhuis

Advocaat beslag- en executierecht bij Visser & Van Solkema Advocaten
De afgelopen jaren heeft Jeroen zich gespecialiseerd in incasso’s, beslag- en procesrecht, het executeren van gerechtelijke uitspraken, verbintenissenrecht, algemene voorwaarden en disclaimers en beleggingsklachten.
mr. Jeroen Veldhuis
mr. Jeroen Veldhuis

Recente blogs van mr. Jeroen Veldhuis (overzicht)

2
Reageer

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S.M.NanhekhanKorine Recent comment authors
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
S.M.Nanhekhan
Gast
S.M.Nanhekhan

En als en advocaat de eed (belofte) niet nakomt, wat gebeurt er dan?
Ik maak mee dat advocaat valsheid in geschrifte pleegt, een eerlijke en rechtvaardige rechtsgang ondermijnt, en de rechter doet niets. Heb bij de gemeente hulp gezocht voor het werken met asbest, in plaats van hulp totale uitbuiting waar politie, gerechtsdeurwaarders, instanties bij betrokken zijn terwij niemand met mij gesproken heeft. Wel praten voor mij, over mij maar niet met mij.

Korine
Gast
Korine

Leuk om te lezen hoe dat in z’n werk gaat. Zo wist ik ook niet dat Napoleon in 1810 voorgeschreven heeft.

SLUIT
CLOSE