Hof ontslaat Mein Kampf verkopende galeriehouder van rechtsvervolging

Het Grechtshof in Amsterdam heeft de Amsterdamse galeriehouder die het boek Mein Kampf van Adolf Hitler in zijn galerie verkocht van alle rechtsvervolging ontslagen. Een veroordeling zou in strijd zijn met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting, waar ook de verspreiding van boeken door verkoop in een winkel onder valt. De zaak begon toen het Federatief Joods Nederland (FJN) op 27 oktober 2013 aangifte deed tegen de galeriehouder. Het hof oordeelt dat in het belang van een democratische rechtsstaat zeer omzichtig moet worden omgegaan met het verbieden van meningsuitingen. Dat vindt ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, dat de grondrechten van de burgers in Europa bewaakt.

Daarnaast heeft het Hof de beslissing meegewogen dat de tekst van het boek Mein Kampf in bibliotheken en op internet vrijelijk beschikbaar is en dat in binnen- en buitenland het debat wordt gevoerd over de al dan niet vrije verkoop en verspreiding van Mein Kampf.

De rechtbank besliste eerder dat de verkoop van het omstreden boek strafbaar is, maar dat de verkopende galeriehouder daarmee zelf niet aanzette tot haat of discriminatie.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts