Kerk van het Vliegend Spaghettimonster in hoger beroep: ‘Vergiet is een heilig hoofddeksel’

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Groningse bestuursrechter. Die oordeelde gister dat leden van deze kerk, pastafarians genoemd, geen vergiet op hun hoofd mogen dragen op de foto van hun id-kaart. Als reden werd aangegeven dat de eiser niet duidelijk heeft kunnen maken dat het dragen van het vergiet door zijn geloof wordt voorgeschreven en dat het hierin afwijkt van andere religies.

De procedure tegen de gemeente Emmen werd opgestart door de 24-jarige Dirk Jan Dijkstra, aartsbisschop van de geloofsgemeenschap, nadat de gemeente geen ID-kaart wilde afgeven. Dit omdat hij op de foto voor het ID-bewijs een vergiet op zijn hoofd droeg. Gelet op de primaire functie van de pasfoto op de identiteitskaart, is de rechtbank van oordeel dat de gemeente Emmen geen aanleiding heeft hoeven te zien om de door eiser ingediende pasfoto te accepteren.

Sinds januari van dit jaar staat De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster officieel ingeschreven als kerkgenootschap in Nederland. De kerkgemeenschap groeit naar eigen zeggen snel en heeft inmiddels al 10.000 leden. De pastafarians menen dat zij net zoveel rechten zouden moeten hebben als bijvoorbeeld moslima’s, die met een hoofddoek op de foto mogen.

De uitspraak van de Groningse bestuursrechter vind je hier.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts