Werkgever moet doorbetalen na afloop arbeidscontract

Moet een werkgever salaris doorbetalen als een werknemer doorwerkt na afloop van zijn arbeidscontract? Werkgever en werknemer hadden wel gesproken over verlenging van het arbeidscontract, maar waren het daar niet over eens geworden. Toen de werknemer na einde van het contract 6 weken door bleef werken en zich vervolgens ziek meldde, maar geen loon meer kreeg, stapte hij naar de rechter.

Arbeidscontract
De werkgever had duidelijkheid moeten verschaffen over de basis waarop hij de werknemer liet doorwerken, aldus de kantonrechter van Rechtbank Midden-Nederland op 11 maart 2016. Deze onduidelijkheid over de arbeidsrelatie kwam voor rekening van de werkgever. De werknemer mocht er van uitgaan dat zijn oude jaarcontract alsnog met een jaar werd verlengd. De werkgever moest tot het einde daarvan het loon doorbetalen.

Zieke werknemer
De werknemer had zich op de zaak gemeld om te werken, maar dat hij was daar na enige tijd weggestuurd. Hij had zich na ziekte weer beter gemeld, maar de werkgever stelde zich op het standpunt dat de werknemer niet meer in dienst was. Daarna kwam er een kort geding waarin de werknemer wedertewerkstelling heeft gevorderd. Hij had zich volgens de rechter voldoende beschikbaar gehouden voor het verrichten van zijn werkzaamheden.

Salaris
Omdat er vanaf 1 november 2015 geen salaris was betaald moet de werkgever een jaar lang doorbetalen totdat het dienstverband rechtsgeldig zal zijn geëindigd. Ook werd de werkgever verplicht om de werknemer tot het werk toe te laten. Hier blijkt uit dat het laten doorwerken van een werknemer, als de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd, en de werkgever hier geen duidelijke afspraken over maakt, het oorspronkelijke arbeidscontract toch verlengd kan worden, met alle financiële gevolgen van dien.

mr. Paul Snijders

mr. Paul Snijders

Ik richt mij hoofdzakelijk op advisering, begeleiding en het voeren van procedures in het arbeidsrecht en het contractenrecht/verbintenissenrecht.
mr. Paul Snijders
mr. Paul Snijders

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts