Werkgevers laten geld liggen! Over premiekortingen en het lage-inkomensvoordeel

Besparen op loonkosten. Een wens van veel werkgevers. Maar waar liggen de mogelijkheden? Onder meer in kortingen die werkgevers kunnen krijgen op de premies die betaald moeten worden voor volks- en werknemersverzekeringen. Advocaat Edwin Aerts van MannaertsAppels in Tilburg en Breda geeft uitleg.

Premiekortingen
De overheid heeft premiekortingen in het leven geroepen om het in dienst nemen van jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren. Per werknemer kan de korting oplopen tot meerdere duizenden euro’s per jaar.

Kort samengevat kunnen premiekortingen worden verkregen bij het in dienst nemen van:

  • een arbeidsgehandicapte werknemer of bij herplaatsing van een werknemer vanuit of met een WIA-uitkering;
  • een werknemer van 56 jaar of ouder die uit een uitkering komt;
  • een werknemer die valt in een van de doelgroepen uit de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten: op deze website van het UWV is na te lezen welke werknemers hieronder vallen.

Premiekorting kan daarnaast aangevraagd worden als in de periode tussen 1 januari 2014 en 13 december 2015 een jonge werknemer (van destijds minimaal 18 en maximaal 26 jaar) voor een minimale duur van 6 maanden in dienst is genomen.

Lage-inkomensvoordeel
Onder meer op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat hier per 1 januari 2017 nog het lage-inkomensvoordeel (LIV) bijkomt. Dit voordeel vloeit voort uit het wetsvoorstel Tegemoetkomingen Loondomein en gaat een rol spelen bij werknemers die tussen 100 % en 120 % van het wettelijk minimumloon verdienen én die minimaal 1248 uren per jaar betaald krijgen. Bij toepassing van het lage-inkomensvoordeel zullen de loonkosten laag blijven, zonder dat de werknemer salaris inlevert.

“Regelhulp” en “subsidiecalculator”
Besparen op loonkosten kan derhalve op allerlei manieren. Het kan echt de moeite lonen om u als werkgever in deze materie te verdiepen. De mogelijkheden zijn ook niet beperkt tot de bovengenoemde opties. Ze worden echter niet altijd en in veel gevallen zelfs helemaal niet benut. Met name kleinere werkgevers zien soms door de bomen het bos niet meer. Ook Staatsecretaris Klijnsma (Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid) heeft dit ingezien. In februari 2016 is dan ook de digitale “Regelhulp Premiekortingen en LIV” online gezet. Met behulp van een stroomschema kan eenvoudig worden nagegaan of, en zo ja, welke korting van toepassing is. De regelhulp kunt u direct raadplegen via deze link.

De regelhulp is ook te vinden via het ondernemersplein van de overheid. Daar vindt u ook een link naar de uitgebreidere subsidiecalculator. Daarmee kunt u de omvang berekenen van diverse regelingen en subsidies waarvoor u als werkgever mogelijk in aanmerking kunt komen.

mr. Edwin Aerts

mr. Edwin Aerts

Advocaat arbeidsrecht bij MannaertsAppels Advocaten
Mr. Edwin Aerts is als advocaat arbeidsrecht verbonden aan MannaertsAppels in Tilburg en Breda. Edwin heeft in 2014 de Grotius Specialisatieopleiding Arbeidsrecht afgerond. In zijn zaken heeft Edwin een aanpak die zich laat typeren als deskundig, realistisch en oplossingsgericht. Mede vanwege zijn achtergrond als mediator, zoekt hij als advocaat bovendien waar mogelijk bewust de dialoog op.
mr. Edwin Aerts

Reageer

Wees de eerste met een reactie

Ontvang alerts
avatar
SLUIT
CLOSE