16/10/2018 16:48

Geen straf voor wilders, wel schuldig bevonden aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie

Met zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken heeft Geert Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij heeft niet aangezet tot haat, oordeelde de rechtbank zojuist. De juridische betekenis van de term ‘ras’ is veel ruimer dan de betekenis die dit begrip in het Nederlands spraakgebruik en de wetenschap normaal heeft. Gekeken moet worden naar het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie (IVUR). Daarin wordt onder “rassendiscriminatie” verstaan elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ‘ras’, ‘huidskleur’, ‘afkomst’ of ‘nationale of etnische afstamming’.

Het dossier bevat onvoldoende bewijs voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie op 12 maart 2014. Op die datum lijkt sprake van een uitspraak die op dat moment uit de lucht kwam vallen en niet zo goed doordacht was als op 19 maart 2014. De heer Wilders wordt ook vrijgesproken van het aanzetten tot haat op 19 maart 2014. Ook daarvoor bevat het dossier onvoldoende bewijs.

De benadeelde partijen hebben als persoon of groep van personen geen rechtstreekse schade geleden. Wilders heeft hen namelijk niet persoonlijk of specifiek aangesproken. Daarom worden zij niet-ontvankelijk verklaard.

Advocaat Knoops heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

1
Reageer

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ron de Weijze Recent comment authors
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
Ron de Weijze
Gast

Groepsbelediging in het Wetboek van Sr heeft geen rekening gehouden met groeps-polarisatie, leidend tot extremisme en terrorisme (Meertens 2007). Dus het is een reactie daarop, geen spontane actie zonder oorzaak.

Meertens, R.W. (2007). “The Hofstadgroep”. transnationalterrorism.eu.

SLUIT
CLOSE