Gerechtshof: 40 maanden cel voor oplichtende ex-advocate Monique Van Hal Scheffer

Ex-advocate Monique Van Hal Scheffer is vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot 40 maanden cel wegens het oplichten van cliënten, verduistering van geld, valsheid in geschrift en gewoontewitwassen. De straf van het Gerechtshof Den Haag is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Zowel de rechtbank als het hof rekent het haar zwaar aan dat zij haar kantoormedewerkers betrok bij de oplichting en dat zij nooit berouw heeft getoond over haar daden.

De fraudezaak kwam begin 2012 aan het licht nadat een tweedejaars rechtenstudente als stagiaire onregelmatigheden in declaraties ontdekte en medewerkers van Van Hal Scheffer de zaak bij de deken aankaartten. Op 4 juni 2012 werd Van Hal Scheffer vervolgens aangehouden in haar woonplaats Soesterberg. Haar man, ex-PVV-statenlid Jos Van Hal Scheffer pleegde niet lang hierna zelfmoord. De Raad van Discipline van de advocatenorde schorste Van Hal Scheffer voor onbepaalde tijd.

De verdachte heeft zich als advocaat gedurende de bewezenverklaarde perioden, van aanzienlijke duur, meermalen schuldig gemaakt aan (het medeplegen van) oplichting van haar cliënten en verduistering van gelden van haar cliënten. Door het vervalsen van beschikkingen van een rechtbank, brieven van de Raad van State, een brief van de Raad van Arbitrage voor de bouw en facturen van een door haar ingeschakelde procureur heeft zij haar cliënten bewogen om ruim vier miljoen euro te storten op de bankrekeningen van haar kantoor.

Vervolgens heeft zij een gedeelte van dit geld, aangewend voor privéuitgaven, zoals kleding, juwelen, een boot, auto’s en een poppenhuis, waarmee verdachte zich tevens heeft schuldig gemaakt aan gewoontewitwassen. Ook heeft de verdachte bij een juwelier sieraden gekocht en meegekregen, die zij nooit heeft betaald. Aldus heeft zij de juwelier financiële schade toegebracht.

Het volledige arrest vind je hier.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts