Gevaarzetting en het Kelderluik-arrest

Het verkeerd plaatsen van je fles wijn op de lopende band. Het dweilen van de vloer in uw kantoor. Dit zijn voorbeelden van situaties die iedereen weleens creëert. Maar als de fles op iemand belandt of iemand uitglijdt op de vloer, kan er sprake zijn geweest van gevaarzetting. Wanneer er sprake is van gevaarzetting, blijkt uit rechterlijke uitspraken. Gevaarzetting is dus niet in een wetsartikel te vinden. Er is sprake van gevaarzetting als iemand een gevaarlijke situatie creëert waardoor er schade dreigt te ontstaan voor personen of zaken. In het Kelderluik-arrest is er sprake van een dergelijke situatie. Waar gaat dit arrest over?

Een medewerker van Coca-Cola is aan het lossen bij een café in Amsterdam. In de doorgang naar het toilet heeft hij een kelderluik geopend om zo de drankjes naar de kelder te brengen. Na zijn werkzaamheden laat hij deze openstaan. Een bezoeker ziet het luik over het hoofd en valt naar beneden, met ernstige verwondingen als gevolg.

De Hoge Raad heeft in die uitspraak uit 1965 vier criteria opgesteld om te bepalen of er spraken is van gevaarzetting. Deze luiden als volgt:

1. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand de gevaarlijke situatie over het hoofd ziet?

2. Hoe groot is de kans dat daaruit ongevallen ontstaan?

3. Hoe ernstig kan het letsel ten gevolge hiervan zijn?

4. Hoe bezwaarlijk is het om veiligheidsmaatregelen te nemen?

In het geval van het Kelderluik-arrest werd er vastgesteld dat er sprake was van gevaarzetting omdat de medewerker onzorgvuldig had gehandeld door het luik open te laten. De criteria uit dit Kelderluik-arrest worden tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt voor soortgelijke zaken. Deze uitspraak is dus heel belangrijk voor het leerstuk van de gevaarzetting.

Bron: HR 05-11-1965, NJ 1966, 136, ECLI:NL:HR:1965:AB7079

mr. Marcia Geerts

mr. Marcia Geerts

Marcia Geerts heeft ruime ervaring op de rechtsgebieden arbeids-, personen/familie-, straf-, verbintenissen- en sociaal zekerheidsrecht. Ze is sinds 2003 advocaat en heeft al meer dan 10 jaar haar eigen advocatenpraktijk.
mr. Marcia Geerts
mr. Marcia Geerts
mr. Marcia Geerts

Recente blogs van mr. Marcia Geerts (overzicht)

1
Reageer

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Heleen Kramp Recent comment authors
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
Heleen Kramp
Gast
Heleen Kramp

Valt rijden zonder rijbewijs daar ook onder?

SLUIT
CLOSE