Het hof straft voormalig notaris zwaarder wegens valsheid in geschrifte en witwassen

Voor witwassen en valsheid in geschrifte heeft het hof een notaris een zwaardere straf opgelegd dan de rechtbank Gelderland. Zowel het OM als de verdachte waren in hoger beroep gegaan.

De rechtbank
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 18 maanden en ontzetting uit het ambt van notaris geëist. De rechtbank kwam, rekening houdend met een schending van de redelijke termijn tot een werkstraf van 180 uur. De advocaat-generaal had een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden met een proeftijd van 3 jaar, een verbod om de komende 6 jaar als notaris te werken en een boete van € 25.000,– gevorderd.

Oordeel van het hof
Het hof is van oordeel dat verdachte in de afwikkeling van een nalatenschap opzettelijk een onjuiste en/of onvolledige aangifte heeft gedaan aan de Belastingdienst. Het ging hierbij om de waarde van een woning die in korte tijd verschillende malen is verkocht tegen een steeds hogere waarde. De verdachte heeft als notaris alle verkoopakten opgemaakt. Ook is bewezen dat de nota van afrekening onder leiding van verdachte valselijk is opgemaakt en dat verdachte wist dat een geldbedrag afkomstig was uit het plegen van belastingfraude en/of het plegen van valsheid in geschrifte. Een gedeelte van dat bedrag was op een rekening van de partner van zijn zuster gestort. Toen de fiscus aan de bij deze zaak betrokken personen om informatie vroeg heeft de verdachte een bijeenkomst georganiseerd waar besproken is op welke – onjuiste – wijze de fiscus zou worden geïnformeerd. Het hof heeft dat als onaanvaardbaar gekwalificeerd.

Het hof is van oordeel dat niet bewezen is dat verdachte heeft deelgenomen aan een organisatie die zich bezighield met het plegen van valsheid in geschrifte, fraude en witwassen. Hij wordt hiervan vrijgesproken.

De verdachte was al eerder door het hof veroordeeld wegens valsheid in geschrift, welke uitspraak ertoe heeft geleid dat de verdachte al uit zijn ambt als notaris was ontzet door de notariskamer van het hof Amsterdam.

Alles afwegende heeft het hof een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

1
Reageer

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S.M Recent comment authors
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
S.M
Gast
S.M

Dit zou ook gerechtvaardigd zijn met advocaat mr. P.C.E.Bosland landsadvocaat en gemachtigde van de Staat der Nederlanden die meineed en valsheid in geschrifte op papier stelt.
Hierdoor loop ik mijn schade van onrechtmatige daad van Justitie en het CJIB mis. Een rechterlijk vonnis wordt hier genegeerd door de politie en ik ben daar de dupe van.
Is gerechtelijkheid ergens te halen? Want de politie wil geen aangifte opnemen.

SLUIT
CLOSE