Huwelijk tussen 74-jarige dementerende vrouw en 15 jaar jongere man ongeldig verklaard

Het huwelijk tussen een 74-jarige vrouw en een veel jongere man is niet geldig. Dat heeft het hof vandaag bekend gemaakt. De dochters van de bejaarde vrouw hadden de rechter gevraagd het huwelijk ongeldig te verklaren, omdat zij vonden dat hun dementerende moeder op het moment van de huwelijksvoltrekking niet in staat was de strekking en de gevolgen van het huwelijk te overzien.

Enige erfgenaam
De vrouw had de 15 jaar jongere man ontmoet via een contactadvertentie in de krant. Twee weken na de eerste ontmoeting ging de man bij de vrouw inwonen. Na een tijdje moest de vrouw met verschijnselen van verwardheid (delier) een paar dagen worden opgenomen in het ziekenhuis. Twee maanden later traden de man en de vrouw in het huwelijk, zonder medeweten van haar dochters. Zij trouwden in algehele gemeenschap van goederen. Kort daarna wijzigde de vrouw haar testament. Zij onterfde haar dochters en benoemde haar man tot enig erfgenaam.

Niet ter goeder trouw
Het aangaan van een huwelijk is een complexe beslissing, met verregaande emotionele, juridische, financiƫle en fiscale gevolgen. Het hof is het met de rechtbank eens dat de vrouw op het moment van het huwelijk niet in staat was hierover een eigen, zelfstandige afweging te maken. Uit onderzoek en verklaringen van deskundigen is komen vast te staan dat de vrouw leed aan dementie en niet in staat was dit soort ingrijpende beslissingen te nemen. Bovendien was de man niet ter goeder trouw.

Het hof bevestigt daarom vandaag de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van vorig jaar.

Beschikking: ECLI:NL:GHSHE:2017:4219

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts
SLUIT
CLOSE