Het nut van een personeelshandboek voor werkgevers!

Wat is een personeelshandboek? Wat is het nut hiervan? Wat kan er allemaal in zo’n handboek worden geregeld? En hoe zorgt u ervoor dat het personeelshandboek geldt voor al uw werknemers?

Wat is een personeelshandboek?
In het personeelshandboek worden (huis)regels en arbeidsgerelateerde regels en voorwaarden die gelden binnen een bedrijf neergelegd. Ook kunnen de kernwaarden van de onderneming in een personeelshandboek worden opgenomen. Een personeelshandboek is van toepassing op alle werknemers en kan worden beschouwd als een toevoeging op hun arbeidsovereenkomst. Het personeelshandboek wordt ook wel personeelsreglement, kantoorhandboek, gedragscode, personeelsbeleid of bedrijfsreglement genoemd.

Waarom een personeelshandboek?
Er zijn redenen waarom u als werkgever een personeelshandboek zou moeten gebruiken, namelijk:

• Een personeelshandboek schept duidelijkheid over wat er wel en niet binnen uw bedrijf wordt geaccepteerd.
• Een personeelshandboek creëert eenheid en voorkomt discussie en/of willekeur. De opgenomen bepalingen gelden immers voor alle werknemers.
• Een personeelshandboek biedt de mogelijkheid om voorschriften in te voeren. Voorschriften moeten schriftelijk worden gegeven en een personeelshandboek is een goed document om alle voorschriften samen in op te nemen.
• Een personeelshandboek zorgt ervoor dat u een sterkere positie heeft in een eventueel geschil met een werknemer.

Wat wordt er geregeld in een personeelshandboek?
In het personeelshandboek worden afspraken vastgelegd die voor alle werknemers gelden. In principe bent u vrij om te bepalen wat er in het handboek komt te staan. U kunt hierin bijvoorbeeld zaken regelen zoals:

• Gebruik van social media en internet
• Kledingvoorschriften
• Alcohol- en drugsbeleid / rookbeleid
• Meenemen bovenwettelijke vakantiedagen
• Re-integratiebeleid
• Verlof (vakantieverlof, ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, kort en langdurig zorgverlof, adoptieverlof)

Wanneer is een personeelshandboek van toepassing?
Het is raadzaam om werknemers bij indiensttreding te laten tekenen voor akkoord met het personeelshandboek en om in hun arbeidsovereenkomsten een verwijzing te maken naar het handboek. Als uw onderneming meer dan 50 werknemers in dienst heeft, is voor het vaststellen of wijzigen van bepaalde onderwerpen in een personeelshandboek de instemming van de ondernemingsraad vereist.

Over de auteur
Deze blog is een bijdrage van Jan Dop, partner bij Russell Advocaten. Russell Advocaten is een internationaal opererend advocatenkantoor dat zich richt op het bedrijfsleven.

Reageer

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts
SLUIT
CLOSE