Onroerende zaken ingebracht in een VOF: geen verhaalsmogelijkheid van privé-schuldeisers

Een VOF, Vennootschap Onder Firma, is een personenvennootschap. Oftewel meerdere personen werken onder gezamenlijke naam samen en voeren een gezamenlijke onderneming. Anders dan bijvoorbeeld bij een B.V. (Besloten Vennootschap) zijn de vennoten met hun persoonlijk vermogen gebonden. Naast de VOF kunnen vennoten in privé worden aangesproken.

Kunnen privé-schuldeisers bij het VOF vermogen?
Hoe zit dit andersom? Kunnen privé-schuldeisers zich verhalen op de VOF? Nee, niet voor zover het tot het afgescheiden vermogen van de VOF behoort. Dit afgescheiden vermogen dient als verhaalsobject voor de schuldeisers van de VOF.

Onroerende zaak inbrengen in een VOF
De Hoge Raad heeft op 2 juni 2017 een uitspraak gewezen over een privé-schuldeiser van één van de vennoten die zich verhaalde op een onroerende zaak die in een VOF was ingebracht. De Hoge Raad oordeelde dat nu de onroerende zaak was ingebracht in de VOF deze onroerende zaak een gebonden gemeenschap vormt, bestemd om te worden aangewend tot het bereiken van het doel van de VOF. Daarmee behoort de onroerende zaak tot het afgescheiden vermogen van de VOF en kunnen privé-schuldeisers van een vennoot geen verhaal nemen op deze onroerende zaak.

Bedrijfspand in VOF geen partij voor privé-schuldeisers
Oftewel: is een bedrijfspand ingebracht in een VOF en wordt vanuit dat bedrijfspand de onderneming van de VOF gevoerd, dan kan een privé-schuldeiser van een vennoot geen beslag leggen op het bedrijfspand.

Over de auteur
Mr. Harjo Bakker is als advocaat verbonden aan RWV Advocaten in Leiden. Hij is lid van INSOLAD en wordt regelmatig benoemd tot curator en bewindvoerder in middelgrote ondernemingen. Mede hierdoor beschikt hij over de kennis en ervaring om bedrijven in moeilijkheden te adviseren. Daarnaast is Harjo actief binnen het ondernemingsrecht in de ruime zin van het woord.

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts