Rechter geeft ouders geen toestemming voor inzage medisch dossier na zelfdoding dochter

Ouders van een door zelfdoding omgekomen vrouw hebben van de rechter geen toestemming gekregen voor inzage in het medisch dossier van hun destijds depressieve dochter. De door de ouders aangespannen zaak liep tegen zorginstelling Met GGZ en werd onlangs behandeld door rechtbank Limburg.

Depressie
De in 1967 geboren vrouw leed sinds 2012 aan depressie en werd hier sinds 2014 voor behandeld door medewerkers van Met GGZ. Op 7 januari 2015 vertelde de vrouw aan haar partner dat ze in een depressieve toestand langs het spoor had gewandeld. Haar vriend lichtte vervolgens direct de zorginstelling in. De dag erna hebben twee psychiaters de situatie los van elkaar beoordeeld met als slotconclusie dat een gedwongen opname niet noodzakelijk was. Een dag later is de vrouw weer naar het spoor gelopen en liet ze zich overrijden door een trein.

Medisch dossier
Na het overlijden van de vrouw twijfelden haar ouders aan de aanpak van Met GGZ en vroegen zich af of er wel voldoende adequaat was gehandeld. Om die reden wilden ze inzage krijgen in het dossier van hun dochter. Dit werd echter geweigerd door de zorginstelling waarna de ouders een procedure opstartten.

Beslissing
De rechter besloot vorige week dat de ouders geen toestemming krijgen voor inzage in het medisch dossier van hun overleden dochter. Reden hiervoor is dat de vrouw in de periode dat zij bij Met ggz onder behandeling was meerdere keren en uitdrukkelijk aan haar behandelend psychiater te kennen heeft gegeven dat zij niet wilde dat haar ouders bij haar behandeling betrokken zouden worden. De rechtbank is van oordeel dat onder behandeling ook de dossiervoering dient te worden verstaan.

Anders gezegd: uitgangspunt is dat de wens van de dochter haar ouders niet bij de behandeling te betrekken impliceert dat hen ook geen inzage in het dossier mag worden gegeven. Aangenomen moet dus worden dat de dochter bij leven niet alleen geen toestemming voor inzage heeft gegeven maar inzage zelfs uitdrukkelijk heeft verboden.

Vonnis: ECLI:NL:RBLIM:2017:6887

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

1
Reageer

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S.M.Nanhekhan Recent comment authors
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
S.M.Nanhekhan
Gast
S.M.Nanhekhan

Als ouder heb je daar recht op.

SLUIT
CLOSE