Viertal veroordeeld voor belediging en aanzetten tot discriminatie Joden

Vier mannen in de leeftijd van 28 tot 42 jaar zijn veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Joden. Ze kregen hiervoor boetes van 600 en 900 euro en taakstraffen van 24 en 40 uur. Het viertal nam in maart vorig jaar in Amsterdam deel aan een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Die demonstratie richtte zich tegen links geweld en links fascisme. Hoewel de NVU toestemming voor de demonstratie had, werden de vier mannen aangehouden. Dit deed de politie omdat zij vlaggen vasthielden met daarop de teksten ‘Defend Europe’, ‘Combat 18’ en ‘Whatever it takes’. Twee van de mannen droegen daarnaast een zogenoemde anti-Jodenneussticker op hun jas.

Volgens de verdediging van het viertal waren de mannen zich niet bewust van het beledigende en discriminatoire karakter van de leuzen en de sticker. De rechter vindt dit echter niet overtuigend en acht bewezen dat de mannen wel degelijk wisten dat de uitlatingen beledigend zijn voor Joden en dat zij hiermee hebben aangezet tot discriminatie.

In de kringen waarin de verdachten verkeren, is het bekend dat het cijfer 18 verwijst naar de eerste en achtste letter van het alfabet, en daarmee naar de initialen van Adolf Hitler. De kreten ‘Combat’ en ‘Whatever it takes’ dragen uit dat er strijd moet worden geleverd, en dat daarbij ieder middel geoorloofd is. De term ‘Defend Europe’ is naar het oordeel van de rechtbank op zichzelf niet beledigend en discriminatoir voor Joden, maar wordt dat wel wanneer de uitlating, zoals hier het geval was, wordt gedaan in samenhang met het dragen van een anti-Jodenneussticker.

Vrijheid van menigsuiting
Een beroep op de vrijheid van meningsuiting gaat volgens de rechtbank in dit geval niet op. Hiervoor zouden de uitlatingen moeten zijn gedaan in de context van een maatschappelijk debat, of als een geloofsovertuiging of een artistieke uiting. Hiervan was volgens de rechtbank geen sprake.

Anders dan het OM vindt de rechter niet dat de mannen met hun uitlatingen ook hebben aangezet tot haat en/of geweld tegen Joden. Hiervoor hadden de verdachten andere moeten ophitsen of oproepen iets te doen.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.
Redactie

Reageer

1 Reactie op "Viertal veroordeeld voor belediging en aanzetten tot discriminatie Joden"

avatar
  Subscribe  
meest recent minst recent
Ontvang alerts
Vincent Rogiest
Gast
Een franse kennis vroeg mij laatst op facebook waar ik woon ? Hij dacht namelijk dat ik in noord korea woonde,. Ik ben een belgske die in Eindhoven woont, mijn moeder is hollands / indonesisch, ik heb Jaren geleden geprobeerd om de belgske ambassade te contacteren in den haag via e-mail om hun iets zeer ernstig mee te delen maar zonder resultaat. Ik heb ook via internet een klacht ingediend maar nooit een antwoord terug gekregen. Ik heb ook een aangetekende brief gestuurd maar nooit een antwoord terug gekregen. Hierbij de tel transcript met de belgske ambassade in den haag.… Read more »