Zo komt u van een wanbetalende huurder af

Huurders die weigeren te betalen zijn een nachtmerrie voor iedere huiseigenaar. Het binnenhalen van een wanbetaler is helaas zo gebeurd, maar hoe komt u weer van hem af?
Op het eerste oog lijkt meneer Wolters een charmante en goedbedoelde zakenman. Maar schijn bedriegt. In werkelijkheid trekt Wolters van verhuurder naar verhuurder en laat hij een spoor van huurachterstanden achter. Hij laat de huurschuld altijd net zo lang oplopen totdat de verhuurder een ontruimingsprocedure start.

Opgelicht
Mevrouw Miener is één van zijn slachtoffers. Wolters leek haar een zeer geschikte huurder. Hij was zoals gezegd charmant, vertelde dat hij een goedlopende zaak had en reed in een dure auto. Maar meneer Wolters betaalde geen huur, want ‘hij zat te wachten op een grote betaling uit het buitenland’, vervolgens ‘had de bank een fout gemaakt’, daarna ‘lag hij een tijd in het ziekenhuis’. Enfin, zo ging het maar door.

De eerste ronde
Helaas moest mijn collega, mr. Cheung, mevrouw Miener vertellen dat Wolters geen onbekende van IntoCash was. Mr. Cheung adviseerde haar direct een ontruimingsprocedure bij de rechtbank te starten. Dat was mogelijk, omdat de huurachterstand groter was dan drie maanden. Wolters had duidelijk vaker in vergelijkbare situaties gezeten, want hij was zo slim om een uitgebreid en complex gebrekenverweer te voeren. Hierdoor kon mr. Cheung geen kort geding opstarten. In een kort geding is immers geen ruimte voor de behandeling van een uitgebreid verweer.
De gebreken werden door de rechter van de hand gewezen, maar opnieuw bleek dat Wolters vaker met dit bijltje had gehakt. Tijdens de procedure betaalde hij opeens weer enkele maanden huur waardoor de achterstand minder dan drie maanden was. De rechter besloot daarom Wolters nog een kans te geven en wees de ontruiming af. Uiteraard werd Wolters wel veroordeeld tot betaling van de huurachterstand, rente en gerechtelijke kosten.

De tweede ronde
Na het vonnis liet Wolters de huurachterstand gelijk weer oplopen. En daar ontstonden de mogelijkheden om hem aan te pakken. Als een huurder binnen een jaar na een eerdere veroordeling weer de huur niet betaalt, ook al is het maar een maand, wordt volgens vast beleid een ontruiming wel toegewezen. Het trucje om tijdens de procedure opeens weer wel huur te betalen, werkt dan niet meer. Omdat Wolters geen complex verweer meer voerde, behoorde een kort geding nu wel tot de mogelijkheden. Na het opstarten van het kort geding betaalde Wolters weer een gedeelte van de huur, maar de rechter wees de ontruiming zoals voorspeld toe. Mevrouw Miener kon eindelijk weer aan een betalende huurder gaan verhuren. Meneer Wolters is waarschijnlijk weer op zoek naar een nieuw slachtoffer…

Hoe te voorkomen?!
Zoals de titel al zegt is het binnenhalen van een wanbetaler zo gebeurd. De vriendelijke man of mevrouw met prachtige verhalen en een vaste baan blijkt helemaal niet zo vriendelijk wanneer hij reageert op uw verzoek om de achterstallige huur te betalen. U schrikt wanneer u merkt dat de vaste baan die uw huurder vertelde te hebben helemaal niet bestaat. De huurder wilt niet uit het huis vertrekken en de schuld blijft alleen maar verder oplopen. Helaas is het heel moeilijk te voorkomen, aangezien het vaak te laat is wanneer u merkt dat u met zo’n persoon te maken heeft. Het is van belang om direct actie te ondernemen en de huurder niet constant op zijn woord te blijven geloven, wanneer hij voor de zoveelste keer zegt de volgende maand alle huurachterstand in te halen.
Herkent u deze situatie? Neem dan direct contact op met IntoCash. Onze juristen kunnen u helpen met de gehele gerechtelijke ontruimingsprocedure om zo de schade die de huurder u heeft aangericht te beperken.

Over de auteur
Dit artikel is een bijdrage van mr. drs. C. Sneevliet. Hij is jurist bij IntoCash en gespecialiseerd in huurrecht.

Reageer

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts