18/06/2019 07:04

8 en 10 jaar celstraf voor dodelijke afloop overval juwelier Stratmann

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen opgelegd aan twee verdachten van een gewapende overval met dodelijke afloop. Deze overval is gepleegd op juwelier Stratmann op 25 april 2012 aan de Beeklaan in Den Haag. Het hof heeft de twee verdachten, die destijds 19 jaar oud waren, veroordeeld voor het medeplegen van gekwalificeerde doodslag.

De verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10, respectievelijk 8 jaren. Het hof heeft geoordeeld dat de overval op een naïeve en zeer ondoordachte wijze is voorbereid en gepleegd. Toen bleek dat de juwelier tijdens de overval weerstand bood, hebben de twee daders geprobeerd de juwelierszaak zonder buit te verlaten, maar de toegangsdeur van de winkel ging niet direct open. In de paniek die toen bij de daders ontstond, liep een van hen op zijn vlucht naar buiten langs de juwelier. Deze bespoot hem met pepperspray. De dader heeft daarop twee maal geschoten.

Een derde persoon, die ervan werd verdacht bestuurder van de vluchtauto te zijn geweest, is door het hof vrijgesproken van betrokkenheid bij deze overval. Naar het oordeel van het hof kan niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld of en in hoeverre deze man op de hoogte is geweest van het plan van de medeverdachten om een gewapende overval te plegen.

Het openbaar ministerie had in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van 16 jaar voor de schutter en 14 jaar voor de twee andere verdachten. De jeugdige leeftijd van de twee veroordeelde verdachten en hun geestelijke onvolgroeidheid zijn belangrijke redenen voor het opleggen van lagere straffen dan geëist.

Bron: Rechtspraak.nl

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE