ADVERTENTIE

 

CZ mag vergoeding niet-gecontracteerde zorgaanbieder niet verlagen

Zorgverzekeraar CZ moet de patiënten van Momentum, een niet-gecontracteerde instelling voor specialistische GGZ-zorg, een vergoeding blijven geven van 75% van het marktconforme tarief. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vandaag bepaald in hoger beroep. Het hof volgt daarmee het vonnis van de rechtbank Breda van 14 maart 2013.

Verlaging vergoeding
Met ingang van 1 januari 2013 heeft CZ de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders verlaagd van 75% naar 50%. CZ wil verzekerden daarmee een financiële prikkel geven om te kiezen voor wel-gecontracteerde zorgaanbieders. Momentum spande hiertegen een kort geding aan. Volgens de GGZ-instelling maakt CZ met deze verlaging het recht op vrije artsenkeuze onmogelijk.

Hinderpaalcriterium
In artikel 13 van de Zorgverzekeringswet staat dat, als de patiënt voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder kiest, de zorgverzekeraar vrij is om zelf de hoogte van de te vergoeden kosten te bepalen. Maar hierbij wordt wel verwezen naar het ‘hinderpaalcriterium’. Dat wil zeggen dat het voor de patiënt mogelijk moet blijven (er mogen geen hinderpalen zijn) om voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te kiezen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil deze wetgeving echter zo aanpassen, dat zorgverzekeraars het recht krijgen om zelfs helemaal niets te vergoeden.

Zolang de wet nog niet is aangepast, moeten zorgverzekeraars zich volgens het hof aan dit criterium houden. Patiënten die gebruik willen maken van verslavingszorg hebben vaak weinig te besteden. Een vergoeding van slechts 50% vormt dan een ‘feitelijke hinderpaal’. Patiënten hebben zo geen vrije keuze om zich te laten behandelen bij een niet-gecontracteerde instelling. Daarom heeft het hof bepaald dat CZ de vergoeding niet mag verlagen.

Bron: Rechtspraak.nl

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE