18/09/2019 13:49

Druist Second Love in tegen de wet?

Second Love staat de laatste tijd flink in de belangstelling. De website van ondernemer Erik Drost roept via commercials en advertenties op o.a. Radio 10 Gold, Sky Radio en de publieke omroep getrouwde mensen op om een buitenechtelijke affaire aan te gaan. Second Love lijkt te voorzien in een behoefte, op dit moment telt de database zo’n 340.000 profielen. Recentelijk heeft ook de politiek zich, naar aanleiding van kamervragen, over de kwestie gebogen. Staatssecretaris Martin van Rijn stelde dat relaties tot het privédomein behoren en dat de overheid zich hier niet mee moet en mag bemoeien. De jongerenorganisatie van de SGP heeft gister alsnog een klacht bij de Reclame Code Commissie ingediend. Zij vinden dat Second Love indruist tegen de wetgeving met betrekking tot het huwelijk.

Tekst uit de radiocommercial
Gelukkig getrouwd? Ik ook!

Artikel 1:81 BW
Vreemdgaan is in Nederland geen strafbaar feit. Overspel werd in mei 1971 uit het wetboek van strafrecht geschrapt. Druist het faciliteren en misschien wel promoten van overspel, zoals Second Love dit doet dan echt in tegen de wet? Hier zijn verschillende meningen over die juridisch gezien haaks op elkaar staan. In artikel 1:81 van het Burgerlijk Wetboek staat dat echtgenoten elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd zijn. Huwelijkse trouw is een eed of belofte die je aflegt ten overstaan van een ambtenaar. Hoewel getrouwheid dus een wettelijke plicht is wordt overspel niet gezien als een wetsovertreding en dat maakt het lastig.

Verder is de wetgever niet heel duidelijk over wat we strikt juridisch moeten verstaan onder het woord ‘getrouw’. Zolang dit niet duidelijk wordt gedefinieerd wordt het moeilijk om te veronderstellen dat Second Love indruist tegen de wet en kan men het platform hooguit verachtelijk of in strijd met het goede fatsoen vinden.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over juridische zaken die hij in de praktijk tegenkomt of interessant vindt.

2 Reacties op Druist Second Love in tegen de wet?

  1. Hieraan zie je dat het Nederlandse recht immoreel is geworden. De staat heeft het huwelijk afgepakt van de kerk en inmiddels volledig ontmanteld. Het nederlandse kerkelijke huwelijk is ondergeschikt aan het burgerlijk huwelijk en dus even onheilig.

    • Weet u wat immoreel is waarde Drossaard: het onderdrukken van rechten en de positie van vrouwen, overspel plegers en andersdenkenden met de hand op het Heilige Schrift.
      Het bedrijf achter “second love” doet alleen een suggestie c.q. een voorstel…..that’s all….of je daar voor voelt en al dan niet op in gaat is iets persoonlijks en komt in alle lagen van de bevolking en bij alle geloven voor.
      Het Nederlandse recht is verre van immoreel, sterker nog; het is te sociaal…het houdt te veel rekening met achtergronden van volkomen randdebielen die soms meer rechten hebben/krijgen dan u en ik….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE