18/06/2019 07:05

Een junkie in dienst. Wat nu?

Niet handig in een omgeving waar gewerkt wordt met enorme machines: een medewerker die verslaafd is aan cocaïne. Tata Steel in IJmuiden kreeg er mee te maken en raakte verwikkeld in een ontslagprocedure. Advocaat arbeidsrecht mr. Max van Til van Croon Davidovich Advocaten geeft uitleg over de zaak die afgelopen zomer speelde in de rechtbank Noord-Holland.

Verslaving is ziekte
Maar wat doe je als een van je werknemers een junkie blijkt te zijn? Dan heb je een probleem: rechters zien (drugs)verslaving vaak als ziekte. En dan zit je met het opzegverbod tijdens ziekte.

Hulp bij afkicken
Uit de rechtspraak blijkt dat van werkgevers wordt verlangd dat ze de werknemer hulp bieden bij het afkicken. Tata Steel deed dat ook. Het bedrijf bood de werknemer alle kansen en tijd om zijn verslaving te overwinnen. Maar meneer liet al die kansen onbenut. Een ontslagprocedure kon dan ook niet uitblijven. De uitspraak van de rechter is gisteren gepubliceerd.

Ontslag?
De rechter laat er geen misverstand over bestaan dat ook van een verslaafde actie wordt verwacht. Hij moet er alles aan moet doen om hulp te laten slagen. Nu de werknemer zich niet aan die verplichting heeft gehouden kost hem dat zijn baan en krijgt hij geen cent mee.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2013:7675

mr. Max van Til

mr. Max van Til

Advocaat arbeidsrecht bij Croon Davidovich Advocaten
Max is ruim vijftien jaar arbeidsrechtadvocaat en als partner verbonden aan Croon Davidovich Advocaten. Hij denkt vooruit en zorgt voor heldere analyses en slimme, verrassende, maar vooral overtuigende oplossingen.
mr. Max van Til
mr. Max van Til

Recente blogs van mr. Max van Til (overzicht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE