10/12/2018 06:12

Hervorming ontslagrecht 2015 nu al actueel

Om het eerder dit jaar gesloten Sociaal Akkoord door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, heeft de regering met een aantal oppositiepartijen onderhandeld over een versnelde invoering van het nieuwe ontslagrecht. De al aangekondigde hervormingen zoals de verplicht voorgeschreven ontslagroute en maximering van de ontslagvergoeding, gaan daardoor een half jaar eerder in. In plaats van op 1 januari 2016, al op 1 juli 2015.

Dossier nog belangrijker
Nu zult u waarschijnlijk uw schouders ophalen, omdat zo’n datum nog steeds heel ver weg lijkt. Des te opvallender wanneer ik u vertel, dat de consequenties van deze versnelde hervorming van het ontslagrecht nu al actueel zijn. Een belangrijk gevolg van het nieuwe ontslagsysteem is namelijk dat een goed opgebouwd dossier nog belangrijker wordt dan het nu al is. En zoals u weet, kost zorgvuldige dossieropbouw een hoop tijd.

Nu al voorbereiden
Dient u een werknemer te ontslaan wegens reorganisatie of andere bedrijfseconomische gronden? Dan bent u straks verplicht om uw ontslagaanvraag in te dienen bij het UWV en mag u niet meer naar de kantornrechter stappen. In haar beoordeling laat het UWV de financiële cijfers over de drie voorafgaande jaren én de maatregelen die u in deze periode heeft getroffen om het ontslag te voorkomen, zwaar meewegen. De onderbouwing van een ontslagaanvraag in 2015 begint dus niet een paar maanden van te voren, maar speelt nu al!

Onnodig hoge ontslagvergoeding voorkomen
Dient u een medewerker te ontslaan omdat hij/zij disfunctioneert of omdat sprake is van een verslechterde arbeidsrelatie? Dan kunt u vanaf 01 juli 2015 alleen nog maar de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. Een dergelijk verzoek heeft slechts kans van slagen, indien u een zeer goed opgebouwd personeelsdossier heeft. De rechtspraktijk wijst uit, dat het op een agressieve wijze en op korte termijn opbouwen van een sluitend dossier kansloos is en dat u daar door de kantonrechter op wordt afgerekend. Gevolg: U mag de werknemer in het geheel niet ontslaan of uitsluitend tegen een onnodige hoge ontslagvergoeding.

Dichterbij dan gedacht
Een gedegen onderbouwing van uw ontslagdossier vereist een combinatie van schriftelijke documenten, gespreksverslagen en zeker ook het verkennen en bieden van alternatieven en verbetermogelijkheden voor de betreffende medewerker. Allemaal zaken die tijd kosten. Er wordt daarom nu al actie van u als werkgever verwacht! Het opbouwen van een echt ontslagproof personeelsdossier duurt normaliter namelijk al gauw anderhalf jaar. En dan is 01 juli 2015 opeens niet meer zo ver weg als u dacht…

mr. Serge Hopstaken
Ik verzorg preventief juridisch advies voor bedrijven op het gebied van arbeidsvoorwaarden, ontslag en contracten.
mr. Serge Hopstaken
mr. Serge Hopstaken
mr. Serge Hopstaken

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE