ADVERTENTIE

 

Overgang van onderneming: opnieuw solliciteren naar huidige baan, mag dat?

Solliciteren naar je huidige baan, omdat je werkgever is overgenomen. Als je regelmatig betrokken bent bij doorstarts of bedrijfsovernames dan kom je met regelmaat ondernemers of HRM managers tegen die weinig verstand hebben van arbeidsrecht m.b.t bedrijfsovernames. Vaak komt dit niet aan het licht, omdat hun handelen betrekking heeft op mensen die nog minder kennis hebben van recht, de werknemers van deze bedrijven. En veel werknemers laten nu eenmaal over zich heen lopen, blijkt uit de bittere praktijk.

Recentelijk werd ik geconfronteerd met een groep investerende ondernemers die een bedrijf hadden overgenomen en het personeel opnieuw liet solliciteren naar hun huidige baan. Niet lang na het bekendmaken van de plannen door de nieuwe eigenaren kreeg ik een mail van enkele personeelsleden met de vraag of dit mag en dat levert deze blog op. Tijd om ondernemers, investeerders en werknemers bij te praten over hun rechten en plichten, want moeilijk hoeft het niet te zijn, de wetgever is heel duidelijk over dit onderwerp.

Overgang van onderneming
Wanneer een bedrijf wordt overgenomen is er juridisch gezien vaak sprake van overgang van onderneming. Bij overgang van onderneming moet je denken aan een overname door een partij die activiteiten, activa, klanten en opdrachten van een bestaand bedrijf overneemt (asset deal). Wanneer overgang van onderneming aan de orde is dan is de overnemende partij verplicht alle lopende arbeidsovereenkomsten (dus ook 0 uren contracten) over te nemen en gemaakte afspraken te respecteren. Goed om te weten: wanneer er hooguit sprake is van een enkele aandelentransactie kunnen we stellen dat er geen sprake is van overgang van onderneming.

Voorbeeld: Start20Plus B.V. neemt Roze golfballen B.V. over waarna het bedrijf verder gaat als Start20Plus. Het personeel van Roze golfballen BV moet dus worden overgenomen. Dit geldt niet wanneer Start20Plus BV een deel van de aandelen van Roze golfballen B.V. verkrijgt en Roze golfballen B.V. zonder noemenswaardige veranderingen gewoon doorgaat met zijn activiteiten. Het komt ook voor dat bijvoorbeeld Start20Plus B.V. de activa van Roze golfballen B.V. overneemt en de B.V. bij de huidige aandeelhouder blijft. In dit geval gaat het personeel van rechtswege mee over, omdat de medewerkers aan de activa verbonden zijn.

Het is de verkrijgende partij niet toegestaan om medewerkers opnieuw te laten solliciteren naar hun (huidige) baan of een loonsverlaging door te voeren. Overigens gaan niet alleen schriftelijke maar ook mondelinge afspraken over naar de overnemende partij, hoewel het in de praktijk voor werknemers lastig blijkt te zijn om gemaakte afspraken aan te tonen.

Andere activiteiten
Stel, een ondernemer wil een bedrijf overnemen en volledig veranderen. Zo moet een Frans restaurant transformeren in een Afrikaans restaurant met lokale gerechten. De kok in dit restaurant is niet bekend met de Afrikaanse keuken en hier zal de ondernemer m.b.t zijn plannen niet veel aan hebben. Toch moet deze kok worden overgenomen. Het feit dat de kok niet bekend is met de Afrikaanse keuken is niet relevant.

De nieuwe eigenaar zal de kok of moeten bijscholen of een ontslagvergunning moeten aanvragen. Ook al heeft de nieuwe eigenaar andere plannen met het bedrijf, dit neemt niet weg dat de positie van het personeel bij overname is beschermd.

Doorstart na faillissement
Wanneer er sprake is van een doorstart na een faillissement middels een nieuwe partij, dan is er geen sprake van overgang van onderneming. De doorstartende onderneming hoeft het personeel van het failliete bedrijf dan niet verplicht over te nemen. Dit mag uiteraard wel. Meer informatie over het overnemen van personeel na een faillissement vind je in deze blog.

Wil jij een bedrijf overnemen of is jouw werkgever recentelijk overgenomen en wil je advies? Schakel dan een van de juristen op deze site in. Of kies voor professionele hulp van bijvoorbeeld DAS rechtsbijstand.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE