24/05/2019 13:25

Pro Deo advocaat: nieuwe regels “toevoeging” per 1 oktober 2013

Advocaten die partijen willen bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand moeten zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. In de praktijk heet dit “de toevoeging”, in de volksmond ook wel “pro deo”. Wanneer een cliënt in aanmerking komt voor zo’n toevoeging, hoeft hij alleen eigen bijdrages en externe kosten te betalen voor de werkzaamheden die de advocaat voor hem verricht en niet het uurtarief. Sinds 1 oktober 2013 geldt echter een aantal nieuwe regels, waardoor ook procederen op basis van een toevoeging fors duurder is geworden.

De wijzigingen per 1 oktober 2013
De eigen bijdrage is in zijn algemeen hoger maar zeker op het gebied van personen en familierecht. Hiervoor gelden nog hogere tarieven.

De anticumulatieregeling is komen te vervallen. Door deze regeling kon, indien in een korte periode meerdere tegemoetkomingen in de kosten van een advocaat nodig waren, een korting op de eigen bijdrage gegeven worden. Sinds 1 oktober moet voor elke toevoeging de volledige eigen bijdrage in rekening worden gebracht.

Wil een rechtzoekende overstappen naar een andere advocaat dan betaalt hij nog een keer een eigen bijdrage en als een advocaat meer tijd nodig heeft dan gebruikelijk voor de behandeling van een ingewikkelde zaak moet de rechtzoekende ook nog een keer een eigen bijdrage betalen.

Inkomensnormen 2013
Een verzoek om een toevoeging wordt zowel financieel als inhoudelijk getoetst. De Raad kijkt voor de financiële toetsing naar het inkomen en vermogen van twee jaar vóór de aanvraag, “het peiljaar”,op dit moment is dat dus 2011.

Het maximale inkomen voor gezinnen is op dit moment € 35.600,- en voor alleenstaanden € 25.200,-. Indien het inkomen hoger is komt men niet in aanmerking voor een toevoeging. Hoe hoger het inkomen is, des te hoger is de eigen bijdrage die een cliënt moet betalen. Deze eigen bijdrages lagen tot voor kort tussen de € 127,- en € 786,-. De eigen bijdragen lopen nu uiteen van € 193,- tot € 811,- in gewone zaken en van maar liefst € 338,- tot € 837,- in het personen- en familierecht.

Daarnaast kijkt de Raad naar het vermogen. Wanneer een rechtzoekende in het peiljaar te veel vermogen had, komt hij ook niet in aanmerking voor een toevoeging. Het vrijgestelde vermogen is € 20.785,- per persoon, eventueel te vermeerderen met € 2.779,- kindertoeslag. Boven de 65 jaar geldt een bijzonder heffingsvrij vermogen van maximaal € 27.516,-.

Inhoudelijke toets
Bij de inhoudelijke toets kijkt de Raad of de zaak in aanmerking komt voor een toevoeging. Niet alle zaken komen hiervoor in aanmerking, bijvoorbeeld omdat men het probleem zelf zou kunnen oplossen. Dan is bijstand van een advocaat niet noodzakelijk. Ook bedrijfsmatige belangen of lage financiële belangen kunnen worden uitgesloten.

Echtscheidingen, omgang, alimentatie, gezag en dergelijke onderwerpen komen altijd in aanmerking voor een toevoeging.

“Licht advies
Als een cliënt slechts een “eenvoudig advies” nodig heeft, geldt een lagere eigen bijdrage. Deze beloopt een bedrag van € 76,- tot € 127,-.

Peiljaarverlegging
De Raad kijkt in 2013 naar het inkomen en vermogen in 2011, het peiljaar. Maar als men sinds 2011 opeens veel minder is gaan verdienen, kan een cliënt de Raad vragen om naar de huidige situatie te kijken door een verzoek om “peiljaarverlegging” te doen.

Resultaatsbeoordeling
Na afloop van de zaak kijkt de Raad naar het resultaat, de opbrengst uit een zaak. Het maakt daarbij niet uit op welke grond men geld uit de zaak krijgt. Dat kan bijvoorbeeld een schadevergoeding of de (verwachte) verkoopopbrengst van een woning bij een echtscheiding zijn. Wanneer een cliënt recht heeft op een geldbedrag van minimaal de helft van het heffingvrije vermogen, trekt de Raad achteraf de alsnog toevoeging in en dan moeten de kosten voor de advocaat alsnog zelf worden betaald. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig van te voren duidelijke afspraken te maken over het uurtarief.

Juridische tip
Wilt u weten of u voor een toevoeging in aanmerking komt, neem dan eens contact met mij op. Wanneer u in aanmerking komt voor een toevoeging en het Juridisch Loket u doorverwijst naar uw advocaat, krijgt u een korting van € 52,- op uw eigen bijdrage. U kunt zelf aangeven naar welke advocaat u doorverwezen wilt worden. Overigens kan dit ook nog nadat u al een eerste gesprek heeft gehad op ons kantoor.

mr. Anneloes van Tuijn

mr. Anneloes van Tuijn

Advocaat en specialist personen-, familie- en huurrecht bij Van Zinnicq Bergmann advocaten
Anneloes van Tuijn studeerde af aan de Universiteit in Tilburg en sloot in 2009 aan bij Van Zinnicq Bergmann advocaten.
mr. Anneloes van Tuijn

4 Reacties op Pro Deo advocaat: nieuwe regels “toevoeging” per 1 oktober 2013

  1. geahte ik heb een pensieon van bijna 800 euro uit nederland en een pensien uit spanje va n 300 euro kom ik in aanmerking voor eenprodeo advokaat Ik bn geboren in geldrop 27-2 49 Ik wil een zaal opstrarten tegen een misdaad juornalist in nederland die leugens en laster verhalen heeft geplaatst op internet Ik heb nooit een wederwoord gehad en kan bewijzen via rechtbank en advokaat in spanje dat ik met het betreffende verhaal totaal niets te maken heb Mijn ex vrouw heeft mij 3,5 jaar geleden verlaten zonde dat er iets aan is voor afgegaan Zei is gaan samen wonen met een engelse drugsdealer en zei is geoakt met een auto van mij die ikmhaar geleend had meet cocaine en wapens en plantage Zei en de misdaad journalist heeft op internet gezet dat ikde drugs e.d in de auto heb geplaatst en ook heeft zei een moordernaar ingehuurd of wilde inhuren om mij te laten vermoorden voor 50.000 euro voor toen mijn bezittingen te krijgen Ik ben echter nooit gehoord in deze zaken nog gearresteerd geweest Een schade vergoeding zal meilijk aan te tonen zijn echter de laster smaad en spygische schade wel Uiteraard ratifikatie op internet Kunt U mij bijstaan in deze mvg

  2. Bij een toevoeging geldt het inkomen van 2011. Zoon is nu 18 jaar en heeft rechtshulp nodig. Wordt er nu omdat hij in 2011 nog geen 18 was gekeken naar zijn inkomen of naar het gezinsinkomen? Hij is nu echter 18 en heeft nu rechtsbijstand nodig. Volgens juridisch loket heeft hij recht op gesubsidieerde hulp omdat hij 18 jaar is en onder de inkomensgrens verdiende.

    Dank!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE