13/07/2020 08:02

Show me the money… Maar wanneer?

Als ondernemer klinkt het u vast bekend in de oren. Uw debiteur heeft zijn factuur niet betaald en u wilt uw debiteur aanmanen. Maar welke extra betaaltermijn stelt u voorop? En moet u één of meerdere keren een aanmaning sturen? ‘Mijn debiteur moet toch gewoon betalen’ zult u denken.

Mag ik effe vangen…
Gelukkig is het innen van openstaande facturen vanaf 16 maart jl. een stuk eenvoudiger geworden. Nieuwe bindende wetgeving bepaalt immers dat u uw debiteur geen aanmaning en ingebrekestelling meer hoeft te sturen en bovendien zijn vaste betaaltermijnen vastgesteld. Let wel, de nieuwe wetgeving geldt enkel ingeval van transacties tussen bedrijven en niet bij transactie tussen bedrijven en consumenten.

30 dagen, show time!
‘Maar hoe zit het nou precies?’ Simpel. In beginsel kunt u zelf de betaaltermijn bepalen, mits deze redelijk is. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een betaaltermijn van 14 dagen of zelfs 7 dagen. Heeft u contractueel niets afgesproken met uw debiteur, dan dient hij de ontvangen factuur binnen 30 dagen na factuurdatum te betalen. Contractueel mag u een langere betaaltermijn overeenkomen, maar met een maximum van 60 dagen. Een betaaltermijn die langer dan 60 dagen duurt is enkel toegestaan als deze voor beide contractspartijen geen nadeel oplevert, hetgeen u moet kunnen aantonen.

Voor de moeite
‘En wat als mijn debiteur niet of te laat betaalt?’ In dat geval mag u gewoon een standaard vergoeding voor incassokosten bij uw debiteur in rekening brengen. Hiervoor hoeft u dus geen aanmaning of ingebrekestelling meer te sturen.  Natuurlijk mag u hiernaast wettelijke handelsrente in rekening brengen en dit meteen nadat de betaaltermijn is verstreken.

‘Geweldig, maar wat mag ik dan rekenen?’ zult u denken. De hoogte van de wettelijke handelsrente is wettelijk bepaald en kan via een eenvoudig rekenprogramma worden vastgesteld. De hoogte van de verschuldigde incassokosten kunt u contractueel bepalen. Heeft u hierover niets afgesproken, dan kunt u een percentage van het factuurbedrag rekenen. Dit percentage is niet vrijblijvend maar is wettelijk bepaald en opgebouwd als volgt:

Over de eerste € 2.500,- max. 15%
Over de volgende € 2.500,- max. 10%
Over de volgende € 5.000,- max. 5%
Over de volgende € 190.000,- max. 1%
Over het bedrag boven de € 200.000,- max. 0,5%

Verder geldt dat u minimaal een bedrag van € 40,- en maximaal een bedrag van € 6.775,- aan incassokosten in rekening mag brengen.

Dus in de praktijk?
Stel, uw debiteur heeft een factuur van u ontvangen ter hoogte van € 6.500,- (incl. BTW), waarbij u een betalingstermijn van 14 dagen hanteert. Uw debiteur blijkt niet te betalen. Wat nu?

In dat geval kunt u wettelijke handelsrente vorderen vanaf de vervaldatum van de factuur. Bovendien kunt u hierbij meteen incassokosten in rekening brengen zonder dat u een aanmaning of ingebrekestelling hoeft te sturen. Bent u contractueel de hoogte van de incassokosten overeengekomen, dan kunt u hiervan uitgaan. Zo niet, kunt u uitgaan van de wettelijke staffel. In het laatste geval kunt u een bedrag van € 700,- in rekening brengen; immers 15% van de eerste € 2.500,- plus 10% van de volgende € 2.500,- plus 5% over de resterende € 1.500,-.

Ingeval u geen betaaltermijn zou zijn overeengekomen geldt dat uw debiteur in ieder geval binnen 30 dagen na factuurdatum de factuur zou dienen te betalen.

Tip!
Zorg ervoor dat uw contracten, algemene voorwaarden en facturen zijn afgestemd op de nieuwe situatie. Laat bij twijfel uw documenten even screenen en aanpassen door een jurist. Als ondernemer kunt u hier financieel absoluut uw voordeel mee doen. Vragen of hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Mr. Muriel van den Hazenkamp

Mr. Muriel van den Hazenkamp

Advocaat & Merkengemachtigde voor ondernemers bij Bernhaege Advocaten
Ik richt mij op ondernemers en ben binnen het algemeen contracten- en verbintenissenrecht specialist in auteurs,handelsnaam en merkrecht.
Mr. Muriel van den Hazenkamp
Mr. Muriel van den Hazenkamp

Recente blogs van Mr. Muriel van den Hazenkamp (overzicht)

2 Reacties op Show me the money… Maar wanneer?

  1. Goed artikel om in favorieten op te slaan. Er is bij veel ondernemers onduidelijkheid over de incassoberagen en dit stuk legt dit allemaal heel duidelijk uit.

    • Beste Ilya,
      Bedankt voor het compliment, maar moet er even bij zeggen dat het stuk eigenlijk is geschreven door mijn collega Niels Vanaken en ik zal hem de complimenten doorgeven. En hopelijk is het voor meerdere ondernemers een goed artikel om op terug te vallen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT