11/07/2020 13:44

Weigeren dragen van bedrijfskleding geen reden voor ontslag

Kan het weigeren van het dragen van bedrijfskleding een reden zijn voor ontslag? Niet altijd. Dit valt op te maken uit een gewezen vonnis uit december 2012. De zaak draaide om een medewerkster van Stichting Ouderenzorg Wilgaerden in Hoorn die weigerde om een beschikbaar gestelde bedrijfspolo te dragen. De werkgever wilde de vrouw, die al 13 jaar in dienst was, vervolgens ontslaan. De vrouw gaf als reden voor het niet willen dragen van het shirt dat haar eigenwaarde en zelfvertrouwen aangetast zou worden vanwege haar overgewicht.

Situatie
Na het invoeren van bedrijfskleding in april 2012 weigert de vrouw de kleding te dragen. De werkgever en medewerker gaan enkele keren in gesprek maar dit zorgt er niet voor dat de bedrijfspolo wordt gedragen. De vrouw stelt vervolgens voor om zelf kleding in de bedrijfskleuren aan te schaffen en deze op eigen kosten te laten bedrukken met het bedrijfslogo. De werkgever staat dit niet toe waarop de vrouw zich in november 2012 ziek meldt. De werkgever vindt dat de arbeidsverhouding is verstoord en vraagt de rechtbank om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Oordeel
De rechter wijst het verzoek af omdat de werkgever onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de achterliggende reden(en) van de medewerkster om het dragen van de kleding te weigeren. De weigering komt namelijk niet voort uit onwil maar uit de psychische gevolgen die zich voordoen bij het dragen van de kleding. Deze gevolgen blijken zodanig groot dat de medewerkster bereid is haar baan op het spel te zetten. De kantonrechter is van oordeel dat, indien het verplicht dragen van het poloshirt zou leiden tot (psychische) schade, het een reden kan zijn om in dit geval af te wijken van het gebod het poloshirt te dragen.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT