ADVERTENTIE

 

Wijzigingen gesubsidieerde rechtsbijstand

Het kabinet Rutte 2 is van plan de toegang tot gesubsidieerde rechtsbijstand terug te dringen. Dit zorgt voor wijzigingen in de rechtshulp. Zo wordt bijvoorbeeld bijstand door een advocaat pas vergoed als aangetoond kan worden dat deze echt noodzakelijk is. Dat past volgens de overheid bij de eigen verantwoordelijkheid die van de rechtzoekende mag worden verwacht. De nieuwe plannen moeten een bezuiniging van 85 miljoen euro gaan opleveren en zullen waarschijnlijk ergens volgend jaar van kracht zijn.

Veranderingen
In eerste instantie zal iedereen die een toevoeging wil zich moeten melden bij een eerstelijns rechtshulp. Daar beoordeelt een functionaris of rechtsbijstand noodzakelijk is. Er zal worden gekeken naar het inkomen en vermogen, de aard en ernst van het juridische probleem en de mogelijkheden om zelf tot een oplossing te komen. Pas daarna zal worden bepaald of iemand voor toevoeging in aanmerking komt. Als er een toevoeging wordt verstrekt, dan zal men alsnog een eigen bijdrage moeten betalen.

Eigen bijdrage
Aan de eigen bijdrage wordt ook gesleuteld. De vijf inkomensgroepen die nu gehanteerd worden zullen worden teruggebracht naar drie. De laagste categorie betaalt straks 200 euro in plaats van de huidige vergoeding van 193 euro. Voor de middelste en de hoogste categorie gaat het om respectievelijk 355 euro en 745 euro. Degene die in een hogere categorie terechtkomt, zal de bij die categorie horende eigen bijdrage moeten betalen.

Politiek
Niet iedereen in de politiek is blij met deze aangekondigde veranderingen. Zo liet SP-Kamerlid Jan de Wit weten dat de maatregelen de in de grondwet vastgelegde toegang tot het recht om zeep helpen. D66-Kamerlid Gerard Schouw is van mening dat de bezuiniging op gesubsidieerde rechtsbijstand ‘veel te ver gaan’. De PvdA accepteert de bezuinigingen met pijn in het hart.

Wil je meer weten over gesubsidieerde rechtsbijstand, neem dan contact op met één van de juristen of advocaten op deze site.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE