03/06/2020 07:48

Advocaten krijgen beschikking over digitale strafdossiers

Advocaten krijgen de mogelijkheid door heel Nederland strafdossiers digitaal te downloaden via www.rechtspraak.nl. Dat hebben de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie (OM), de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en het ministerie van Veiligheid en Justitie (V en J) bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst bij het Parket-Generaal in Den Haag.

Proefperiode
De bijeenkomst – waarbij onder meer voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aanwezig waren – markeerde de succesvolle afsluiting van een proefperiode waarin advocaten uit Den Haag en Midden-Nederland het zogeheten ‘digitale advocatenloket’ hebben uitgeprobeerd. Minister Opstelten gaf het formele startsein voor de opening van het advocatenportaal.

Gebruiksvriendelijk en veilig
Rechters en officieren van justitie werken al geruime tijd met digitale strafdossiers. Advocaten kunnen dat nog niet, terwijl het voor het evenwicht tussen procespartijen belangrijk is dat zij over dezelfde digitale documenten kunnen beschikken als Rechtspraak en OM. Om hierin verandering te brengen, zijn de Rechtspraak, het OM, de NOvA en V en J gezamenlijk gestart met het advocatenportaal. Dat moet advocaten een gebruikersvriendelijke én veilige toegang tot strafdossiers bieden.

Vanaf maart hebben advocaten uit Den Haag en Midden-Nederland met het advocatenportaal geëxperimenteerd. De werkwijze is als volgt. In de zogeheten ‘stelbrief’ aan de griffier of de officier van justitie geeft de advocaat aan het strafdossier digitaal te willen ontvangen. De ontvangende partij zet het digitale dossier klaar in het advocatenportaal op rechtspraak.nl (https://loket.rechtspraak.nl/). Vervolgens kan de advocaat met zijn advocatenpas en kaartlezer inloggen op het advocatenportaal en het strafdossier naar zijn eigen werkplek downloaden.

Positief
De deelnemende advocaten zijn positief over het systeem. Het is eenvoudig in gebruik en de digitale dossiers bieden net als de papieren versie de mogelijkheid tot markeren en het plaatsen van bladwijzers.

Op 8 september is de landelijke introductie van het advocatenportaal gestart. Uiteindelijk kunnen advocaten door het hele land het advocatenportaal gebruiken om digitale strafdossiers te downloaden. Advocaten die de voorkeur geven aan papieren dossiers, blijven deze zoals gebruikelijk via de post ontvangen.

Bron: Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT