20/10/2018 17:44

Auteursrecht: tulpen en wijnen

Via Twitter vroeg mijn zeer gewaardeerde zakenrelatie Anouk van de Laar van Contact in Retail en Horeca (en inmiddels hebben wij de term “zakenvriendin” in het leven geroepen) of dit artikel op Volkskrant.nl “voer” was voor een nieuwe blog: #wijn #Hema #IljaGort #merkenrecht. Hoewel het “afloopt met een sisser” is het dat zeker!

“Wijnboer Ilja Gort sleept Hema voor de rechter”
Uit het artikel bleek dat Ilja Gort, de bekende Nederlandse wijnboer die zich inmiddels in Frankrijk heeft gevestigd, bezwaar maakte tegen het gebruik door Hema van een etiket op haar Zuid-Afrikaanse wijn Kleintuin waarin prominent een (“wild geschilderde”) tulp voorkwam: Ilja Gort was van mening dat het etiket van zijn “La Tulipe” door Hema werd gekopieerd. In het artikel op nieuws.nl las ik dat Ilja Gort aanvankelijk geen actie ondernam, maar op die beslissing terugkwam en de Hema toch aansprak op de inbreuk. Én dat dit naar aanleiding zou zijn geweest van een belletje van een advocaat “Die zei daar kunnen we een slaatje uit slaan. We kunnen een miljoen eisen”. Dat laatste viel mij dan weer op: echt een prettig beeld wat hierdoor weer van advocaten wordt gekregen. Maar goed, waar gaat het inhoudelijk over.

Auteursrecht
Hoewel ik zelf natuurlijk niet beschik over alle relevante informatie over deze kwestie, vermoed ik dat Ilja Gort zich in ieder geval op het standpunt stelde dat er sprake was van inbreuk op de auteursrechten op de “wild geschilderde” tulp zoals gebruikt op zijn etiket van La Tulipe. In meerdere berichten wordt ook melding gemaakt van een eerder geschil over de auteursrechten van deze inmiddels bekende tulp. Ilja Gort werd blijkbaar zelf aangesproken dat met deze tulp inbreuk zou worden gemaakt op aan een ander toekomende auteursrechten, maar won die zaak: hij kon aantonen dat de tulp op het etiket was geschilderd door zijn destijds 6 jaar oude zoon en de rechter overwoog blijkbaar dat er sprake was van een nieuw werk in de zin van de auteurswet. De vraag die nu zou spelen, is of de Hema inbreuk zou maken op de auteursrechten van (de zoon van) Ilja Gort. Naar mijn mening lijken de tulpen wellicht wel – veel – op elkaar, maar ik vermoed dat beide werken auteursrechtelijk naast elkaar zouden moeten kunnen bestaan.

Merkrecht
Maar zoals gezegd, is die tulp inmiddels een behoorlijk bekend onderscheidingsteken geworden voor de wijn van Ilja Gort die hij onder de naam “La Tulipe” voornamelijk via Albert Heijn op de markt brengt. Aangezien Ilja Gort, althans zijn B.V. Chateau de la Garde, de tulp ook in ieder geval op 4 januari 2013 als EU merk (voor glas, porselein en aardewerk, drinkglazen en wijnen) heeft geregistreerd, kon hij zich tegen Hema dus verzetten wegens inbreuk op zijn merkrechten. Misschien niet geheel toevallig werd aanvullend – in kleur – op 2 januari 2014 nog een aanvraag ingediend voor een Benelux merk voor de afbeelding van de tulp (voor wijnen). Omdat de Hema tulp duidelijk een teken is dat in ieder geval overeenstemt met het merk en voor dezelfde waren wordt gebruikt, is er bij gevaar voor verwarring sprake van inbreuk op de merkrechten van Ilja Gort. Dat verwarringsgevaar acht ik in dit geval zeer aannemelijk. Maar ik heb toch ook wel eens gekkere afwijzingen voorbij zien komen.

Minnelijke regeling
Vorige week kwam aanvullend in het nieuws dat Hema zich – wellicht wat aan de late kant – nu toch goed had laten adviseren en dat zij haar wijnetiketten zal gaan aanpassen. De wijnen voorzien van het gewraakte etiket worden zo lang ook uit haar winkels gehaald. Daarmee voldoet Hema dus aan de meeste vereisten van Ilja Gort en loopt deze kwestie vermoedelijk “met een sisser” af. Althans, het lijkt Ilja Gort niet “om het geld te doen”. Naar mijn mening komen beide partijen hier goed vanaf. Ilja Gort kwam veel en sterk in het nieuws (en duidelijk is dat hij l niet met zich laat sollen), maar ondertussen is duidelijk – voor de mensen die het nog niet wisten – dat Hema ook wijn verkoopt. En dat naast haar “vertrouwde assortiment”, wat inmiddels overigens ook gaat van rookworst tot zorgverzekering.

Tip
Het komt misschien niet zo heel vaak voor dat onderscheidingstekens één op één of vrijwel identiek worden gekopieerd voor dezelfde of zeer soortgelijke waren of diensten. Vaak is er juist sprake van een “grijs gebied”. Om problemen te voorkomen, is het verstandig om na te denken over uw onderscheidingstekens en rechten: van anderen en van uzelf. Wellicht is merkregistratie in uw geval ook zinvol. Indien u daar vragen over heeft, kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Mr. Muriel van den Hazenkamp

Mr. Muriel van den Hazenkamp

Advocaat & Merkengemachtigde voor ondernemers bij Bernhaege Advocaten
Ik richt mij op ondernemers en ben binnen het algemeen contracten- en verbintenissenrecht specialist in auteurs,handelsnaam en merkrecht.
Mr. Muriel van den Hazenkamp
Mr. Muriel van den Hazenkamp
Mr. Muriel van den Hazenkamp

Recente blogs van Mr. Muriel van den Hazenkamp (overzicht)

Reageer

avatar
  Subscribe  
Ontvang alerts
SLUIT
CLOSE