ADVERTENTIE

 

Dienstverlener wil volledig vooruitbetaald worden, mag dit?

Consumenten die diensten afnemen worden nog weleens geconfronteerd met het feit dat de aanbieder volledig vooruitbetaald wil worden. Regelmatig krijg ik de vraag of dit wel mag. In dit artikel geef ik juridische duidelijkheid over de vooruitbetaling. Want de wetgever is hier gelukkig heel duidelijk over.

Veel mensen zijn op de hoogte van de regel uit het consumentenrecht dat er aan particulieren nooit meer dan 50% vooruitbetaling mag worden gevraagd (Art. 7:26 lid 2 BW). Althans, niet op basis van een standaard regeltje in de algemene voorwaarden. Sinds 1992 is in de Nederlandse wet vastgelegd dat consumenten bij de aankoop van producten niet standaard verplicht kunnen worden tot het vooruitbetalen van meer dan 50% van de koopsom. Deze bepaling is echter alleen van toepassing op het kopen van producten. Van deze regel mag worden afgeweken, maar uitsluitend door middel van een uitdrukkelijke individuele afspraak met de consument en niet middels een standaard bepaling in de algemene voorwaarden. Voor webshops geldt bijvoorbeeld dat er alternatieve betalingsmogelijkheden moeten worden aangeboden zoals bijv. betalen aan de deur of achteraf betalen.

Bij het aanbieden van diensten ligt het anders. Een aanbieder van (internet)diensten mag een volledige aanbetaling vragen. Dit geldt ook voor tijdgebonden producten zoals vliegticket en concertkaartjes. Je betaalt namelijk niet voor de ticket (in de vorm van het papiertje), maar voor de nog te leveren dienst(en). Een volledige aanbetaling is bij het leveren van diensten dus niet in strijd met de wet.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE