02/06/2020 00:31

Embedded links: inbreuk op auteursrecht?

Iedereen ‘linkt’ weleens ergens naar. Zonder links, zou het internet niet bestaan. Mijn vorige blog beschreef of hyperlinks inbreuk maken op het auteursrecht. Het antwoord was: nee. Maar er zijn ook nog embedded links. Maken die dan wel inbreuk? Een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie gooit alles om…

Wat zijn embedded links?
Een embedded link maakt (net als een hyperlinks) een koppeling naar content op een andere webpagina. Het verschil met de hyperlink is dat embedded links de content (denk aan: Youtube filmpjes of geluidsfragmenten) openen op jouw eigen webpagina. Hierdoor kan het onduidelijk zijn dat deze content eigenlijk afkomstig is van een andere webpagina.

Hoe zat het eerst?
Tot voor kort kon een embedded link inbreuk maken op het auteursrecht. Waarom?

  • Door andermans content op je webpagina te plaatsen, openbaar je die content aan een “nieuw publiek”. Volgens de wet, is die openbaring aan nieuw publiek enkel aan de maker zelf voorbehouden.
  • De embedded link opent gelinkte content op jouw pagina. Dat kan de indruk wekken dat die content behoort tot jouw eigen website behoort. Plus: zonder de embedded link zou de content niet toegankelijk zijn voor bezoekers van je website. In juristenjargon heet dit: ‘interventie’(tussenkomst).

Deze redenatie lijkt vergezocht – zeker omdat het zeer gebruikelijk is om embedded links te plaatsen. Moet je dan telkens toestemming vragen?

Een overwinning
Hoera! Het Hof zorgt voor een overwinning voor alle vormen linken, door op 13 februari 2014 een arrest te wijzen dat duidelijk maakt: een link naar reeds openbaargemaakt materiaal levert geen auteursrecht inbreuk op.

Als de auteursrechthebbende zelf zijn werk op het internet zet (en het dus openbaar maakt), kan een link nooit inbreuk maken op het auteursrecht, aldus het Hof. Dit geldt zowel voor de hyperlink, als voor de embedded link.

De reden? Als je iets op internet plaatst, is het gehele internet (en dus elke internetgebruiker) je publiek. Op die manier kan er geen sprake zijn van een “nieuw publiek” bij het plaatsen van een link.

Maar…
Kleine kanttekening: de link mag geen (beperkte) toegangsmaatregelen omzeilen die ervoor zorgden dat het werkt alleen aan een afgeschermde groep werd aangeboden. Het Hof meent dat je in dat geval wel openbaar maakt aan een nieuw publiek.

Voorbeeld: op internet kun je voetbalwedstrijden live volgen via een videostream, die na betaling pas beschikbaar is. Wanneer iemand de URL daarvan weet te onderscheppen en die als link op zijn website plaatst, is dat inbreuk van het auteursrecht.

Embedded linken naar illegaal materiaal, mag dat?
Het Hof gaat enkel in op rechtmatig openbaar gemaakt materiaal (dus: materiaal dat met toestemming van degene die het auteursrecht heeft op internet is geplaatst). Het blijft onduidelijk of het is toegestaan om te linken naar content (zoals de uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker) die in eerste instantie onrechtmatig openbaar is gemaakt…

Dit artikel is geschreven door Bente van Doorn, Legal Associate bij Legalloyd. Zij volgt de master rechtsgeleerdheid met twee afstudeerrichtingen (Privaatrecht en Internet, intellectuele eigendom en ICT) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

LegalLoyd

LegalLoyd

Bedrijfsjurist bij LegalLoyd
Legalloyd is de expert in juridisch advies voor ondernemers. Snel, makkelijk en betaalbaar.
LegalLoyd

Recente blogs van LegalLoyd (overzicht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT