29/01/2020 10:49

Gerechtshof past meerderjarigenstrafrecht toe op minderjarige overvallers

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep het meerderjarigenstrafrecht toegepast op twee destijds minderjarige overvallers. Het hof heeft de dader die door een politiekogel grotendeels verlamd is geraakt een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar opgelegd. Zijn invaliditeit heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bepalen van zijn straf. De rechtbank had hem een voorwaardelijke jeugddetentie van dezelfde duur opgelegd.

De andere dader is veroordeeld tot TBS en een gevangenisstraf van 18 maanden. Bij het opleggen van deze gevangenisstraf heeft het hof rekening gehouden met het grote belang van een zo spoedig mogelijke behandeling. De rechtbank kwam tot jeugddetentie van dezelfde duur en legde hem de PIJ-maatregel op (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen).

Overvallen
Het gaat om een reeks van overvallen op onder andere supermarkten en cafetaria’s in Amsterdam en Nieuw-Vennep in april en mei 2013. Bij alle overvallen werd een vuurwapen gebruikt waarmee het winkelpersoneel werd bedreigd. De laatste overval is uitgemond in een gijzeling waarbij de politie heeft ingegrepen. Een van de overvallers is daarbij door een politiekogel geraakt en heeft een dwarslaesie opgelopen.

Meerderjarigenstrafrecht
De rechtbank Amsterdam heeft eerder dit jaar de beide overvallers, die ten tijde van het plegen van de strafbare feiten 17 jaar oud waren, nog veroordeeld volgens het minderjarigenstrafrecht. Het hof is echter in hoger beroep tot het oordeel gekomen dat het meerderjarigenstrafrecht beter past bij dit soort ernstige feiten. Volgens het hof kenmerkt de reeks van overvallen zich door een toenemende ernst en brutaliteit en zijn de daders nauwgezet en met een grote mate van professionaliteit te werk gegaan.

Schadevergoeding
De daders moeten van het hof schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers vanwege de enorme impact die het gebeuren op hen heeft gehad. Zij konden bijvoorbeeld als gevolg van angstgevoelens hun functie niet meer uitoefenen of hebben in hun privéleven de gevolgen van de overval ondervonden, zoals slaap- of concentratieproblemen.

Bron: Rechtspraak.nl

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT