22/02/2019 01:41

Je woning verhuren via Airbnb, zo zit het juridisch

Het verhuren van (kamers in) een woning via Airbnb is in korte tijd erg populair geworden. Steeds meer mensen in grote steden zoals bijv. Amsterdam vullen hun inkomen aan door hun woning of kamers beschikbaar te stellen aan bijv. vakantiegangers die een goedkope slaapplaats zoeken. Veel mensen vragen zich af hoe dit juridisch precies zit. In deze blog geef ik daar wat duidelijkheid over.

Het klinkt leuk. Je huis of een kamer verhuren om wat extra inkomen te genereren. Toch mag dit niet zomaar. Allereerst moet er voor de verhuur van de woning toestemming zijn van de hypotheekverstrekker en vereniging van eigenaren (vve). Gaan je onderburen dus niet akkoord, dan mag je de woning niet verhuren.

Ook verzekeraars moeten op de hoogte worden gesteld van de verhuur. Verzekeraars kunnen bij verhuur zonder toestemming namelijk besluiten om geen schade uit te keren wanneer dit nodig is. Zij hebben de woning immers particulier verzekerd.

Omdat de verhuur van een woning onder ‘short stay’ valt moeten er in sommige gemeenten ook vergunningen worden aangevraagd. Het verhuren van een woning zonder vergunning kan leiden tot een (hoge) boete. Een andere voorwaarde is dat de woning aan maximaal vier personen tegelijk mag worden verhuurd. Tot slot moet je zelf in de woning aanwezig zijn tijdens de verhuur en toeristen- en inkomstenbelasting betalen.

Uitspraak Gerechtshof
Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vorig jaar bepaald dat het verhuren van een eigen huis voor een korte periode onder ‘bedrijfsmatige exploitatie’ valt. Het hof geeft in het arrest aan dat het verhuren van een woning voor een korte periode in strijd is de splitsingsakte. Dit vanwege het feit dat de ‘short stay’ gezien moet worden als commerciële exploitatie. Het verhuren via Airbnb van een woning dat onder een vereniging van eigenaren valt is alleen toegestaan met toestemming. De uitspraak heeft overigens geen invloed op woningen zonder vve of particuliere huurwoningen.

Let wel op bij particuliere huurwoningen: vraag altijd toestemming aan de eigenaar om de woning te mogen verhuren want bij problemen kan de huurbaas de huur opzeggen en je vrij makkelijk uit het huis zetten.

Eigen verantwoordelijkheid
Het verhuren van een woning of kamer is ten alle tijden voor eigen risico. Je moet dus eerst uitzoeken of jouw VvE en verzekeraar akkoord gaan met de verhuur. Ook moet je informeren bij de gemeente of de verhuur is toegestaan. Doe je dit niet dan neem je grote risico’s en kun je behoorlijk in de problemen komen. Volgens Rechtblog blogger en advocaat Thomas van Vught van AMS Advocaten is de kans groot dat vve’s woningeigenaren actief gaan aanpakken op Airbnb-verhuur, maar ook de gemeente Amsterdam treedt actief op tegen illegale verhuur.

Airbnb geeft op de website duidelijk aan dat men zelf verantwoordelijk is voor het naleven van (lokale) wetgeving bij het akkoord gaan met de voorwaarden. Je kan dus niet doen alsof je van niks wist…

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over juridische zaken die hij in de praktijk tegenkomt of interessant vindt.

10 Reacties op Je woning verhuren via Airbnb, zo zit het juridisch

 1. Een andere reden waarom mensen hun huizen of appartementen huren, kunnen omdat ze vaak uit de stad gaan, waardoor het huis of het appartement leeg is. Daarnaast betaalt u nog steeds termijnen of andere kosten zoals elektriciteit en netheid. Dus huur een leeg appartement of huis om extra inkomsten te krijgen is een goede oplossing zolang we aandacht besteden aan enkele van de dingen die u eerder in deze blog hebt genoemd. Koop een betaalbaar huis als de beste investering die ook kan worden gehuurd om extra inkomsten te verdienen, is een goede keuze. Betaalbaar huis met milieuvriendelijke concepten is te vinden op http://www.biesterbos.nl

 2. Ter reactie op Paula haar vraag: ik denk dat een gastenverblijf aan uw eigen woning wat soepeler is in de vergunningen, maar ik zou dit wel extra controleren met de verzekering. Als er iets kapot gaat, wil je wel dat de verzekering dit blijft dekken gezien het wel je ‘bezit’ is. Kortom, voor de zekerheid nog even navragen!

 3. Stel, ik heb een eigen woning en een apart gastenverblijf dat vast zit aan de eigen woning, of helemaal vrij staat bij de eigen woning. Kan ik dat gastenverblijf dan zonder vergunning en/of toestemming van bijvoorbeeld de gemeente of de hypotheekverstrekker verhuren?

 4. U kunt uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar ook gewoon te ruil aanbieden. Huizenruil is voor vele mensen al bekend maar http://www.tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken, ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen.
  Deze website lijkt mij een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.
  Zo haal je meer vakantie uit uw tweede huis.

 5. Er staat: “Het hof geeft in het arrest aan dat het verhuren van een woning voor een korte periode in strijd is de splitsingsakte.” Om welk artikel in de splitsingsakte gaat het?

 6. Hoe te handelen in geval van overlast?
  Ik woon op 3 hoog en mijn onderburen van 1 hoog verhuren het appartement op 2 hoog zeer regelmatig aan toeristen. Ze bezitten beide appartementen. Elk weekeind kom ik vreemde mensen tegen op de trap. Ik heb de verhuurders al meerdere keren aangesproken maar het blijft gewoon doorgaan. Ook heb ik de overlast kenbaar gemaakt bij het bestuur van de VVE. Het bestuur heeft geen toestemming verleend.

  Inmiddels voel ik me steeds onveiliger in mijn eigen huis……

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE