22/09/2019 04:34

Kerstbomen in de rechtszaal

Sint stoomt weg, het haardvuur knappert en de ballen blinken. Voor veel mensen is het elk jaar weer een klein feestje op zich: de kerstboom versieren. Die klus markeert het begin van een fijne tijd. Maar ook ondernemers kunnen er wat van. Kerstbomen van bv’s optuigen, welteverstaan. En dat loopt lang niet altijd even feestelijk af.

Rechtszaak
Een rechtszaak laat dat goed zien. Venturix is een concern met allerlei vennootschappen. Buffel Outdoor is één los bv’tje. Ze bieden samen outdoor-activiteiten aan in de Ardennen. Venturix schiet links en rechts wat dingen voor en factureert die door aan Buffel. Sommige bedragen blijven onbetaald. Uiteindelijk start Venturix Nederland alleen een gewone procedure en samen met Venturix België alvast een kort geding.

Kerstboom
De rechter in dat kort geding moet nagaan of de claim van Venturix zó zeker is, dat de rechter in de normale zaak die later waarschijnlijk wel zal toewijzen. Als dat inderdaad zo is, dan moet Buffel nu al meteen betalen. Daar gaat het mis. De rechter is genadeloos. Het is voor hem ‘volstrekt onduidelijk welke van de vele vennootschappen uit de kerstboom van Venturix Holding iets te vorderen heeft van Buffel’.

Creativiteit
Blijkbaar snapt Venturix het zelf ook niet meer. Was het nou Nederland, België of zelfs Midden – een derde loot aan de stam? Misschien is het fiscaal allemaal heel slim, maar juridisch schiet Venturix zichzelf met al die creativiteit dus wel in de voet. Op zitting zegt Venturix nog dat zij binnen haar concern best wil schuiven met de aanspraken op Buffel, tot de realiteit aansluit bij de procedure. De rechter noemt dat ‘een moedige poging om het tij te keren’, maar vindt het uiteindelijk toch onmogelijk. Venturix verliest.

Gratis advies
De rechter plaatst zijn vonnis op internet en zet daar een korte samenvatting bij: ‘Consequenties blijven voor vennootschappelijke kerstbomen die inconsequent factureren aan klanten.’ Geniet dus rustig van uw boom thuis, maar laat uw bedrijfsstructuur altijd controleren door een advocaat.

mr. Niek van de Pasch

mr. Niek van de Pasch

Niek legt zich vooral toe op het faillissementsrecht, huurrecht en arbeidsrecht, maar zijn liefde voor het vak straalt uit tot ver over de grenzen van deze rechtsgebieden.
mr. Niek van de Pasch

Recente blogs van mr. Niek van de Pasch (overzicht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT