25/08/2019 01:29

Mislukte borstoperatie: arts moet deskundige betalen

Als de rechter kennis mist die relevant is voor de beslissing van het geschil, kan de rechtbank een deskundige benoemen. Deze moet een aantal door de rechter geformuleerde vragen beantwoorden. Het rapport heet een deskundigenbericht. De door de rechter aangewezen deskundige moet van te voren worden betaald. Rechtbank Rotterdam heeft op 19 maart 2014 bepaald dat een arts die zich ten onrechte had voorgedaan als chirurg, € 6.963,68 aan schadevergoeding moet betalen wegens een mislukte borstoperatie, omdat hij het voorschot voor de door de rechtbank benoemde medisch deskundige niet had betaald.

Deskundige
De rechtbank had bij tussenvonnis een deskundige, een plastisch chirurg, benoemd die onderzoek moest doen naar de mislukte operatie. De rechtbank wilde weten of de schade die de vrouw heeft geleden zich ook zou hebben voorgedaan als zij door een ‘echte’ plastisch chirurg was geopereerd. De arts moest het voorschot voor de deskundige voldoen. Dat voorschot had hij niet gestort. Over de achtergrond daarvan had de arts aangegeven dat hij al vier jaar geen inkomsten meer geniet en zijn financiële reserves vrijwel zijn uitgeput.

Geen deskundigenbericht
Omdat de deskundige de rechtbank niet kon adviseren, nam de rechtbank tot uitgangspunt dat er sprake is geweest van medisch onzorgvuldig handelen door de arts. Daardoor is de arts aansprakelijk voor de schade. Die schade bestond uit de kosten van de uitgevoerde hersteloperatie en een –nog uit te voeren- hersteloperatie. Als smartengeld werd € 750,– passend geacht. Totaal moet de arts € 6.963,68 betalen.

Conclusie
Zou de arts het voorschot wel hebben voldaan, dan was een andere uitkomst misschien nog mogelijk geweest. De deskundige had -in theorie- kunnen vaststellen dat de complicaties zich ook bij een door een plastisch chirurg uitgevoerde operatie zouden hebben voorgedaan. Maar misschien had de arts de bui na het tussenvonnis al zien hangen.

mr. Paul Snijders

mr. Paul Snijders

Ik richt mij hoofdzakelijk op advisering, begeleiding en het voeren van procedures in het arbeidsrecht en het contractenrecht/verbintenissenrecht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE