ADVERTENTIE

 

Niet strafbaar, wel tbs voor schieten op busje

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 35-jarige man uit Veghel tbs met dwangverpleging opgelegd wegens een poging tot zware mishandeling van de bestuurder van een bestelbus. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem op 4 juli 2013 nog voor bedreiging.

Beschieting
De man schoot op 30 mei 2012 met een gasdrukwapen kogeltjes af op een bestelbus waarin een vader met zijn vijfjarige zoon reed. De kogeltjes versplinterden de ruit van de schuifdeur aan de bijrijderskant.

Poging zware mishandeling
Het hof vindt dat er sprake is van poging tot zware mishandeling omdat de man door de bus te beschieten bewust het risico heeft genomen dat de bestuurder ernstig gewond zou raken. De bestuurder had allereerst zelf geraakt kunnen worden door een van de kogeltjes. De kans was echter ook groot dat hij zwaargewond zou raken omdat hij van schrik een verkeersongeval had kunnen veroorzaken. Het is een geluk dat hij zich niet bewust was van de beschieting.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Diverse deskundigen verklaarden dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad. Hij lijdt aan een psychische stoornis met waandenkbeelden. Daarnaast erkent hij niet dat hij ziek is. Vanwege deze ontoerekeningsvatbaarheid is de man niet strafbaar. Wel acht het hof de bedreiging van de veiligheid van personen in het algemeen en de kans op herhaling dermate groot dat tbs met dwangverpleging noodzakelijk is.

Het hoger beroep had alleen betrekking op het misdrijf tegen de bestuurder van de bus. Het misdrijf tegen de zoon van de bestuurder was niet meer aan de orde in hoger beroep.

Bron: Rechtspraak.nl

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE