14/12/2019 02:06

Ontslag van ongeïnteresseerde werknemer blijkt lastig

Ontslag zonder een goed onderbouwd personeelsdossier blijkt in de praktijk lastig. Maar hoe handelt u als werkgever als een werknemer: geregeld te laat komt, voortdurend belt, sms’t en op facebook te vinden is tijdens werktijd, gedurende werktijd veelvuldig niet aanwezig is op zijn werkplek, veel ziek is en tevens niet te bereiken is tijdens ziekte?

In een zaak die recent door de Rechtbank Overijssel is behandeld, had werkgever genoeg van de ongeïnteresseerde houding van werknemer. De betreffende werknemer was in juni 2012 in vaste dienst getreden. Volgens de werkgever veranderde de houding van de werknemer na deze vaste aanstelling en resulteerde dit in bovenstaand gedrag.

De werkgever verzocht bij de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De direct leidinggevende van de werknemer en de werkgever zaten echter niet op één lijn: de leidinggevende kon de veranderende houding niet bevestigen. Het te laatkomen, zo verklaart de leidinggevende, zou na oktober 2012 niet meer hebben plaatsgevonden.

Daarnaast verklaarde werknemer zelf dat het in die periode minder goed met hem ging en dat de gedragingen al meer dan een jaar geleden zijn geëindigd. Dat de werknemer niet de ‘ drive’ heeft waar de werkgever op had gehoopt, bleek in deze zaak ongrijpbaar. De kantonrechter ziet dan ook geen grond om de arbeidsovereenkomst te ontbinden en verwijst het verzoek van werkgever af.

Welke les kan uit deze zaak worden getrokken? Wanneer een werkgever de arbeidsovereenkomst wil ontbinden op grond van ongenoegen over de houding van de werknemer, zal hij dit moeten onderbouwen met feitelijke en contoleerbare stukken. Misschien nog wel belangrijker, de houding van de werknemer zal op het moment van indienen van een verzoek tot ontbinding aantoonbaar aanwezig moeten zijn.

Lees hier het volledige vonnis.

Myrna Souer

Myrna Souer

Project Manager bij De Advocatenwijzer
Myrna volgde de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en de minor criminologie aan de universiteit van Utrecht. Haar afstudeerscriptie deed ze bij de gemeente Amsterdam.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT