14/07/2020 11:34

Tweede Kamer verbiedt huwelijk tussen neef en nicht

Huwelijken tussen neven en nichten worden verboden nadat de Tweede Kamer vanmiddag een wetsvoorstel heeft aangenomen. De huwelijken tussen neef en nicht worden verboden omdat er volgens het kabinet bij dit soort huwelijken vaak sprake is van dwang. Ook is het de bedoeling om een huwelijk tussen neef en nicht dat in het buitenland is gesloten, in Nederland ongeldig te verklaren.

Hoeveel neef-nicht huwelijken in Nederland voorkomen is niet bekend, er bestaan geen landelijke cijfers hierover. Er is wel een onderzoek (Generation R) waarin zwangere vrouwen in Rotterdam werd gevraagd naar verwantschap met hun partner. Daaruit bleek dat 23,9% van de Turkse en 22,2% van de Marokkaanse vrouwen gehuwd is met een verwant, ongeveer 12% met een volle neef en de overige groep met een achterneef of andere verwant.

Met het ingaan van de nieuwe wet kan men niet meer in het huwelijk stappen onder de 18 jaar, dit ter bescherming van jonge meisjes die meestal niets hebben in te brengen bij een gedwongen huwelijk. Minderjarigen mogen nu nog vanaf hun zestiende trouwen als het meisje zwanger is of een kind heeft gebaard.

Bron: Novum

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT