29/01/2020 10:52

Vuurwerk als hobby met ontslag tot gevolg

Heeft de baas iets te maken met wat je in je privé-tijd uitspookt? Hierover moest de rechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant oordelen in een zaak waarvan de uitspraak dinsdag is gepubliceerd. Wat was er aan de hand? Mr. Max van Til van Croon Davidovich Advocaten geeft uitleg.

Ontslagprocedure
Een ingenieur die al meer dan twintig jaar bij Fokker in dienst was had een niet alledaagse hobby: vuurwerk. Afgelopen zomer testte hij een van zijn vuurwerkcreaties in zijn tuin. Helaas voor meneer werd hij betrapt en volgde er een strafzaak. Fokker heeft de uitkomst van de strafzaak niet willen afwachten een startte een ontslagprocedure.

Ontslagverzoek afwijzen
In de ontslagprocedure liet onze ingenieur zich van zijn beste kant zien. Hij drukte de rechter op het hart dat hij onverstandig was geweest en dat hij zijn illegale hobby inmiddels had afgezworen. De man probeerde de rechter zover te krijgen het ontslagverzoek af te wijzen.

Ontslagvergoeding
Voor het geval de rechter het ontslagverzoek wel zou toewijzen verzocht de ingenieur om een stevige ontslagvergoeding. Daar had hij volgens hem recht op omdat Fokker door het starten van een ontslagprocedure in strijd met goed werkgeverschap zou hebben gehandeld. Volgens de man had een goed gesprek met zijn werkgever de kwestie kunnen oplossen. De rechter denkt daar anders over.

Oordeel rechter
De rechter vindt dat als bekend zou worden dat werknemers die actief zijn met het experimenteren met vuurwerk bij Fokker in dienst kunnen blijven, Fokker dit niet zal kunnen uitleggen in de internationale luchtvaart waar veiligheid één van de belangrijkste voorwaarden is. Volgens de rechter had het de medewerker ook zonder waarschuwing duidelijk moeten zijn dat zijn gedrag niet door Fokker zou worden getolereerd. De rechter heeft het ontslagverzoek dan ook toegewezen en aan onze ingenieur slechts een bescheiden ontslagvergoeding toegekend. Wat je in privé-tijd uitspookt kan je je baan dus kosten.

Bekijk het volledige vonnis hier.

mr. Max van Til

mr. Max van Til

Advocaat arbeidsrecht bij Croon Davidovich Advocaten
Max is ruim vijftien jaar arbeidsrechtadvocaat en als partner verbonden aan Croon Davidovich Advocaten. Hij denkt vooruit en zorgt voor heldere analyses en slimme, verrassende, maar vooral overtuigende oplossingen.
mr. Max van Til
mr. Max van Til

Recente blogs van mr. Max van Til (overzicht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT