01/06/2020 09:24

Zo bent u wanbetalers te slim af

Mensen denken soms dat afspraken juridisch pas gelden als deze zwart-op-wit staan. Nee hoor, een overeenkomst ontstaat al als iemand een aanbod aanvaardt. Meestal maakt het helemaal niet uit hoe dat gebeurt. Wat krabbels op een bierviltje (of bijvoorbeeld WhatsApp-berichten) zijn net zo ‘hard’ als een notariële akte met een gouden rand en een sierlint. Natuurlijk overtuigt een officieel document de rechter vaak makkelijker, maar in principe kan een mondeling akkoord net zo goed tot een positief vonnis leiden.

Bescherming
Hier en daar eist de wet trouwens wel iets meer. De koop van een huis is bijvoorbeeld pas rond als beide partijen het contract tekenen. Ook een concurrentiebeding telt alleen als dit schriftelijk vastligt. Bijna altijd probeert de wetgever een zwakke partij te beschermen: consumenten, werknemers, huurders. De grote speler mag dan alleen iets doen als dat met zoveel woorden in het contract staat.

Rechtszaak
Zo af en toe verzint de rechter zo’n strenge regel zelf. Pas nog. Een opslagbedrijf schakelt een mediabureau in om een nieuwe website te maken. Het opslagbedrijf levert teksten en foto’s, kiest een standaardthema en geeft nog wat andere instructies. Toch blijft het auteursrecht bij het mediabureau, omdat dit nog genoeg eigen creatieve dingen doet. Als alles af is, gaat de website online. Daarmee geeft het mediabureau eigenlijk een soort licentie: het opslagbedrijf is geen eigenaar van de website, maar mag die wel gaan gebruiken. Het opslagbedrijf betaalt vervolgens een beetje, maar is het oneens met de tweede factuur. Uiteindelijk stapt het mediabureau naar de rechter.

Dreigement
Het mediabureau wil dat het opslagbedrijf de website weer uit de lucht haalt. De licentie verviel namelijk toen de factuur onbetaald bleef. Dat is natuurlijk een handig dreigement: betaal of de site gaat op zwart! Maar dit mag volgens de rechter alleen als dat ook echt zo in het contract staat. Anders is de licentie gewoon onvoorwaardelijk. Dat staat nergens in de wet, maar de rechter vindt het net zoiets als een ‘eigendomsvoorbehoud’. Een toeleverancier blijft ook eigenaar van zijn product totdat de afnemer de laatste cent betaalt – áls hij dat netjes in zijn algemene voorwaarden zet. Voor een websitebouwer moet dan maar ongeveer hetzelfde gelden.

Les
Wat is hier nu precies de les? Hoop op het beste, maar ga uit van het slechtste. Bedenk wat er allemaal mis kan gaan en spreek af wie dan wat mag. Er zijn allerlei constructies te bedenken. Uit deze zaak blijkt maar weer eens dat het (toch) verstandig is om alles vooraf goed op papier te zetten.

mr. Niek van de Pasch

mr. Niek van de Pasch

Niek legt zich vooral toe op het faillissementsrecht, huurrecht en arbeidsrecht, maar zijn liefde voor het vak straalt uit tot ver over de grenzen van deze rechtsgebieden.
mr. Niek van de Pasch

Recente blogs van mr. Niek van de Pasch (overzicht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT