25/08/2019 00:56

AG: vragen aan Europees hof in zaak Sanoma/GeenStijl

Advocaat-generaal Van Peursem adviseert de Hoge Raad in de zaak van Sanoma tegen GeenStijl vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ook is hij van mening dat de zaak over moet. In deze zaak zijn foto’s voorafgaand aan publicatie in het blad Playboy uitgelekt. GeenStijl heeft daar naar gelinkt. De vraag is of linken naar een ongeautoriseerde bron op internet (in jargon: illegale content) in dit geval een mededeling aan het publiek is volgens de Europese Auteursrechtrichtlijn en dus auteursrechtinbreuk.

Dat is omstreden. De Amsterdamse rechtbank vond in deze zaak van wel, maar het hof in hoger beroep niet. De advocaat-generaal stelt dat de zaak over moet omdat bij botsing tussen communicatievrijheid (van GeenStijl) en auteursrecht (van Playboy) moet worden getoetst of het noodzakelijk en proportioneel is dat dit auteursrecht op de foto’s de communicatievrijheid van GeenStijl beperkt. Dat heeft het hof niet gedaan.

Een conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat te volgen of niet. In veel gevallen wordt zo’n advies gevolgd. De Hoge Raad verwacht op 3 april 2015 uitspraak in deze zaak te doen.

Bron: Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE